Instal·lació i configuració de Moodle versió 4.1.2.+ a un hosting de 1and1

Instal·lació i configuració de Moodle versió 4.1.2.+ a un hosting de 1and1

En aquest xicotet article explicaré com he descarregat la última versió de Moodle i com ho he desplegat per a que ens funcione sense problemes en un hosting 1and1.

El primer que farem serà descarregar-ho, aleshores anirem a la web oficial del projecte i, a l'àrea de descàrregues, ens baixarem la versió que corresponga. La url directa amb les últimes versions en format tar.gz i zip és aquesta: https://download.moodle.org/releases/latest/.
Descarreguem Moodle amb l'enllaç directe i wget, en el meu cas m'he descarregat el tar.gz amb:

wget download.moodle.org/download.php/direct/stable401/moodle-latest-401.tgz

I seguidament el descomprimirem amb:

tar xvfz ./moodle-latest-401.tgz

No vaig a explicar com configurar-te un dominio o subdomini de proves, ni com crear una base de dades MariaDB/MySQL a 1and1, perquè això és algo general i sempre es fa de la mateixa manera, a banda que depenent dels serveis que tingues contractat podràs fer més o menys coses. Però en aquest punt no hi ha cap misteri: necessites un hosting, un dominio o subdomini, PHP i una base de dades.

Bé, una vegada tinguem l'entorn del hosting preparat, començarem la instal·lació ficant http://nom. En aquest primer pas sel·leccionarem la llengua en la que volem fer la instal·lació. Més endavant podrem afegir més llengües, no hi hauria cap problema si fem la instal·lació en la llengua per defecte, l'anglès:
instal·lació de Moodle

En aquest segon pas, Moodle vol que confirmem les rutes d'instal·lació. Ací el més important és la ruta del directori de dades, el directori moodledata, on tindrem els mòduls i themes, entre altres:
rutes de la instal·lació de Moodle

En aquest tercer pas hem de configurar el connector de Moodle amb una base de dades. Jo fique MariaDB perquè té el motor de bases de dades més complexes i eficients per a entorns grans:
configurem el connector de base de dades de Moodle

A continuació, cal configurar les dades de connexió amb la nostra base de dades com la ruta del servidor, el nom de la base de dades, l'usuari administrador i la contrasenya que hem configurat previament a 1and1, que és el nom de la bbdd, nom de l'usuari i contrasenya, i el port.

I ara haurem de confirmar que volem iniciar la instal·lació de Moodle fent clic en el botó de baix:
confirmació de la instal·lació de Moodle

S'ens mostrarà tota una llista de proves i llibreries i el resultat de si està suportat pel nostre servidor o no. En aquest pas, en cas de que comences a experimentar errors en algunes llibreries, hauràs de solventar-ho fent les instal·lacions i configuracions pertinents. En el meu cas ho tinc tot habilitat, a excepció de la caché de PHP que ho faré més tard perquè aquest projecte és un Moodle de proves i no em resulta prioritari aquesta funció.
especifiquem la informació de connnexió amb la bases de dades a Moodle

I ara ja iniciem el procés d'instal·lació, el qual pot trigar uns quants minuts depenent de la màquina on l'estigues instal·lant. Aniràs veient un llistat de mòduls de Moodle i el temps en que ha tardat en instal·lar-ho. Una vegada finalitze aquest procés haurem d'especificar el nom d'usuari administrador del lloc web, la contrasenya, el correu electrònic i ja ho tindrem funcionant i preparat per a començar a publicar continguts i cursos:
plugins i requisits de la instal·lació de Moodle

Com a nota final post instal·lació, és important mencionar que des de la versió 2.2, a Moodle necessitem deshabilitar l'opció "Usar arguments 'slash'" per a que ens carregue correctament tots els fitxers del tema gràfic. Aleshores, anirem a "Administració" + "Servidor" + "HTTP" i desmarcarem l'opció "Usar arguments 'slash'", la qual està habilitada per defecte.

MÉS INFORMACIÓ:
- Instal·lació de Moodle 3.0.2+ amb Nginx a FreeBSD 10.2
- Configurar una portada alternativa en Moodle
- Una portada alternativa en un portal formatiu Moodle
- Desactivar enllaç "Tots els cursos" a Moodle

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES