En aquest xicotet article explicaré com he descarregat la última versió de Moodle i com ho he desplegat per a que ens funcione sense problemes en un hosting 1and1.
El primer que farem serà descarregar-ho, aleshores anirem a la web oficial del projecte i, a l'àrea de descàrregues, ens baixarem la versió que corresponga. La url directa amb les últimes versions en format tar.gz i zip és aquesta: https://download.moodle.org/releases/latest/.
Descarreguem Moodle amb l'enllaç directe i wget, en el meu cas m'he descarregat el tar.gz amb:
wget download.moodle.org/download.php/direct/stable401/moodle-latest-401.tgz
I seguidament el descomprimirem amb:
tar xvfz ./moodle-latest-401.tgz
No vaig a explicar com configurar-te un dominio o subdomini de proves, ni com crear una base de dades MariaDB/MySQL a 1and1, perquè això és algo general i sempre es fa de la mateixa manera, a banda que depenent dels serveis que tingues contractat podràs fer més o menys coses. Però en aquest punt no hi ha cap misteri: necessites un hosting, un dominio o subdomini, PHP i una base de dades.
Bé, una vegada tinguem l'entorn del hosting preparat, començarem la instal·lació ficant http://nom. En aquest primer pas sel·leccionarem la llengua en la que volem fer la instal·lació. Més endavant podrem afegir més llengües, no hi hauria cap problema si fem la instal·lació en la llengua per defecte, l'anglès:
En aquest segon pas, Moodle vol que confirmem les rutes d'instal·lació. Ací el més important és la ruta del directori de dades, el directori moodledata, on tindrem els mòduls i themes, entre altres:
En aquest tercer pas hem de configurar el connector de Moodle amb una base de dades. Jo fique MariaDB perquè té el motor de bases de dades més complexes i eficients per a entorns grans:
A continuació, cal configurar les dades de connexió amb la nostra base de dades com la ruta del servidor, el nom de la base de dades, l'usuari administrador i la contrasenya que hem configurat previament a 1and1, que és el nom de la bbdd, nom de l'usuari i contrasenya, i el port.
I ara haurem de confirmar que volem iniciar la instal·lació de Moodle fent clic en el botó de baix:
S'ens mostrarà tota una llista de proves i llibreries i el resultat de si està suportat pel nostre servidor o no. En aquest pas, en cas de que comences a experimentar errors en algunes llibreries, hauràs de solventar-ho fent les instal·lacions i configuracions pertinents. En el meu cas ho tinc tot habilitat, a excepció de la caché de PHP que ho faré més tard perquè aquest projecte és un Moodle de proves i no em resulta prioritari aquesta funció.
I ara ja iniciem el procés d'instal·lació, el qual pot trigar uns quants minuts depenent de la màquina on l'estigues instal·lant. Aniràs veient un llistat de mòduls de Moodle i el temps en que ha tardat en instal·lar-ho. Una vegada finalitze aquest procés haurem d'especificar el nom d'usuari administrador del lloc web, la contrasenya, el correu electrònic i ja ho tindrem funcionant i preparat per a començar a publicar continguts i cursos:
Com a nota final post instal·lació, és important mencionar que des de la versió 2.2, a Moodle necessitem deshabilitar l'opció "Usar arguments 'slash'" per a que ens carregue correctament tots els fitxers del tema gràfic. Aleshores, anirem a "Administració" + "Servidor" + "HTTP" i desmarcarem l'opció "Usar arguments 'slash'", la qual està habilitada per defecte.
MÉS INFORMACIÓ:
- Instal·lació de Moodle 3.0.2+ amb Nginx a FreeBSD 10.2
- Configurar una portada alternativa en Moodle
- Una portada alternativa en un portal formatiu Moodle
- Desactivar enllaç "Tots els cursos" a Moodle