Clonant els discs durs SSD dels meus portàtils Lenovo Thinkpad x260

Clonant els discs durs SSD dels meus portàtils Lenovo Thinkpad x260

En aquest xicotet article t'explique com he fet per tal de clonar els discs durs dels portàtils Lenovo Thinkpad x260 que faig servir per a l'astronomia.

Com que tinc dos montures de telescopi i a un portàtil ja m'he configurat tots els drivers d'ASCOM, de les càmeres ASI de ZWO, el programari PixInsight, l'APT, totes les bases de dades per a fer Plate Solve, el FireCapture, l'atles del cel Stellarium, etc... volia que els dos portàtils siguen un clon un de l'altre. Aleshores, la solució està en la utilitat dd que permet clonar dispositius fàcilment.

Si t'interessa, tinc uns articles on explique el programari que faig servir per a la pràctica de l'astronomia i l'astrofotografia:

- Programari per a la pràctica de l'astronomia i l'astrofotografia
- Instal·lació del programari per al control remot dels telescopis i per a astrofotografia
- Configurant PHD2 Guiding per autoguiat del telescopi en astrofotografia
- Configurant APT per a fer Plate Solving o Resolució Astromètrica de Plaques
- Control del telescopi amb Stellarium

Doncs bé, aquestos són els dos portàtils que tinc per a l'astronomia, el de l'esquerra és el que tinc tot el programari i drivers instal·lats i configurats, i el de la dreta és un portàtil idèntic (un Lenovo Thinkpad x260) i que vull tindre amb la mateixa informació que el primer portàtil:
dos portàtils Lenovo Thinkpad x260 que vull clonar

Tinc un disc dur HDD de marca WD de 1.0TB en la unitat /dev/da0s1 que em serveix de pont quan faig còpies de seguretat grans, com en aquest cas, i després tinc el disc dur Kinsgton Kingston de 480GB del portàtil particionat en tres particions: /dev/da1s1, /dev/da1s2 i /dev/da1s3

Ací et deixe un recull de fotos del procès d'obrir els portàtils, descargolar les tapes i els discs durs i com preparar-ho en el dock:
Clonant dos discs durs SSD dels meus portàtils per a l'astronomiaClonant dos discs durs SSD dels meus portàtils per a l'astronomiaClonant dos discs durs SSD dels meus portàtils per a l'astronomiaClonant dos discs durs SSD dels meus portàtils per a l'astronomia

Clonant dos discs durs SSD dels meus portàtils per a l'astronomiaClonant dos discs durs SSD dels meus portàtils per a l'astronomiaClonant dos discs durs SSD dels meus portàtils per a l'astronomiaClonant dos discs durs SSD dels meus portàtils per a l'astronomia

Ara, una vegada ja tinc els dos discs, connectarem el cable USB del dock a l'ordinador, que té GhostBSD, una versió de FreeBSD molt recomanable per a qui no ho conega perquè tens ja molt de programari preinstal·lat, paregut a Ubuntu al món de GNU/Linux. I bé, l'ordinador amb GhostBSD em detecta els discs, el disc dur HD d'1.0TB i el disc dur SSD del portàtil nº1:
ghostbsd amb les particions dels dos discs durs del dock

Aleshores, cal desmuntar les particions del disc dur del portàtil abans de clonar-lo:

$ umount /dev/da1s1
$ umount /dev/da1s2
$ umount /dev/da1s3

I ara ja podem crear-nos una imatge completa del disc dur Kinsgton de 480GB en el disc d'un d'1.0TB:

$ dd if=/dev/da1 of=/media/da0s1/disc_portatil.img bs=32M
14308+1 records in
14308+1 records out
480103981056 bytes transferred in 10327.665207 secs (46487175 bytes/sec)

La imatge disc_portatil.img ocupa en disc 447GB:

$ du -h /media/da0s1/disc_portatil.img
447G /media/da0s1/disc_portatil.img

Doncs bé, a continuació apaguem el dock i canviem el disc dur del portàtil nº 2. I ara clonarem eixe disc nº2 amb la imatge disc_portatil.img que hem fet abans amb:

$ dd if=/media/da0s1/disc_portatil.img of=/dev/da1 bs=32M
14308+1 records in
14308+1 records out
480103981056 bytes transferred in 6955.768912 secs (69022417 bytes/sec)

Aproximadament cada procès (la generació de la imatge disc_portatil.img del disc nº 1 i la clonació del disc nº 2) ha trigat entre 8 i 9 hores.

Ara, muntarem els dos portàtils i si els iniciem, vuerem que són dos portàtils Lenovo Thinkpad x260 amb els mateixos fitxers i programes.

MÉS INFO
- Clonant els discs durs HDD a SSD als meus portàtils Lenovo Thinkpad

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES