Configurant APT per a fer Plate Solving o Resolució Astromètrica de Plaques

Configurant APT per a fer Plate Solving o Resolució Astromètrica de Plaques

Açò és una altra lliga, aquesta tècnica em meravella, la veritat. Anem a aprendre cosetes noves amb l'objectiu de facilitar-nos un poc la pràctica de l'astronomia.

Just ahir esmorzava amb un company astrònom, Roberto Fear, em va dir que jo era massa antiga escola i havia aprés tot de manera manual enlloc de començar per coses que em faciliten la pràctica de l'Astronomia. Jo el que pense és que cadascú té unes prioritats, uns objectius i uns ritmes, i ara que ja domine l'observació és quan m'abellix anar millorant altres aspectes i, a ser possible, millorar en confort i comoditat, que passar una nit al monte en la foscor amb molt de fred no és per a tot el món.

Plate Solving (en la llengua de Shakespeare) o Resolució Astromètrica de Plaques ens permet apuntar a qualsevol lloc de l'Univers i que l'ordinador de seguida reconega què veu, quines coordenades té i dir-li ho a un programa d'atles del cel, o ens permet dir-li directament a l'ordinador que volem anar a un objecte concret i ell, fent xicotetes captures, trobarà a poc a poc el lloc exacte de l'objecte perquè reconeix el cel. Fins i tot ens permet gestionar l'orientació del sensor de la càmera si volem una imatge de manera vertical, horitzonal o un mosaic..., la veritat és que és asombròs.

Com que jo faig servir Astro Photography Tool per a capturar les llums de l'Univers (i controlar la temperatura de la càmera, gestionar la roda de filtres, fer ampliacions, enfocament, etc, ), vaig a explicar en aquest article també com configurar l'APT per a que entenga aquesta tècnica de Plate Solving, o en com diu APT, per a que funcione el Point Craft.

Un resum d'aquest article és:
1. Obrim APT i anem a la configuració de Point Craft.
2. Descarreguem ASTAP
2. Descarreguem PlateSolve 2 + el catàleg d'estreles APM + el catàleg d'estreles UCAC3
3. Descarreguem i configurem PlateSolve 3
4. Descarreguem i configurem els índex en All Sky Plate Solver

Així doncs, comencem ara el desenvolupament de l'article pas a pas :)

APT
Obrim APT i anem a la configuració del Point Craft que es troba a la pestanya Gear:
Plate Solve en APT

Una vegada s'ens obre la finestreta d'aquesta ferramente de Point Craft, anem a la configuració (botó inferior on diu Settings):
Plate Solve en APT

I ara ja veurem la finestra de configuració on ens demana que especifiquem les rutes del programari que fa Plate Solving i, si et fixes, a la dreta tenim els botons per a descarregar aquest programari:
Plate Solve en APT

Aleshores el següent que farem ara serà anar descarregant aquestos 4 programaris.

ASTAP
Instal·lem prmer ASTAP des de la seua web https://www.hnsky.org/astap i també instal·lem la base de dades D50 (de la mateixa web):
Plate Solve en APT

Crearem un directori a l'arrel de C: anomenat C:\AstroUtilititats, i anirem deixant allà el programari a partir d'ara (a partir del PlateSolve2).

PlateSolve 2
Ara descarreguem PlateSolve 2 des de la seua web https://planewave.com/download/platesolve2/
Descomprimirem PlateSolve 2 i ho deixarem dins de C:\AstroUtilititats, és a dir a C:\AstroUtilititats\PlateSolve2.8
Plate Solve en APT

Descarregarem el catàleg d'estreles APM des de https://planewave.com/download/apm-catalog-installer-2/:
Plate Solve en APT

Ho instal·larem dins de C:\AstroUtilititats\PlateSolve2.8:
Plate Solve en APT

Ara descarreguem el catàleg d'estreles UCAC3 des de https://planewave.com/download/ucac3-catalog/
Plate Solve en APT

El catàleg d'estreles UCAC3 el descomprimirem dins de C:\AstroUtilititats\PlateSolve2.8:
Plate Solve en APT

Per últim, executem PlateSolve 2 i mirarem si ja té configurat els directoris dels catàlegs APM i UCAC3 o no. En el meu cas ja els havia detectat automàticament, però en cas de que no especificarem el directori de cada catàleg:
Plate Solve en APT

PlateSolve 3
Ara descarregarem PlateSolve 3 des del núvol Dropbox (compte que la descàrrega d'aquest fitxer serà d'uns 5GB).

I una vegada finalitze la descàrrega, el descomprimirem també en C:\AstroUtilititats\ però en un directori anomenat PlateSolve3.80, és a dir, en la ruta: C:\AstroUtilititats\PlateSolve3.80:
Plate Solve en APT

Abans d'executar PlateSolve3 esborrarem el fitxer de configuració que veiem. Això és un fitxer generat automàticament i segurament és del desenvolupador abans d'empaquetar el programari. Podem esborrar el fitxer sense problemes:
Plate Solve en APT

Ara executem PlateSolve3 i s'ens mostrarà una finestreta per configurar 2 catàlegs d'estreles
Plate Solve en APT

El primer que hem d'especificar és el catàleg del directori Kepler:
Plate Solve en APT

I el segon camp és el catàleg del directori UD:
Plate Solve en APT

Una vegada configurats, ja podem tancar eixa finestreta i la pròpia finestra de PlateSolve3 perquè a partir d'ara ja ho gestionarà el nostre programa APT.

All Sky Plate Solver
Descarreguem All Sky Plate Solver des de https://www.astrogb.com/astrogb/All_Sky_Plate_Solver.html
Plate Solve en APT

I farem la instal·lació en la destinació per defecte:
Plate Solve en APT

Una vegada estiga instal·lat, l'executem:
Plate Solve en APT

Al principi pot informar-nos de missatges dient que va a trigar un poc en arrencar del tot:
Plate Solve en APT

I ens preguntarà si acceptem que descarregue els fitxer índex, li direm que sí:
Plate Solve en APT

A continuació s'obre la finestra de la captura de pantalla següent. Ahí haurem de dir-li la distància focal del nostre tub i informació sobre el sensor de la nostra càmera:
Plate Solve en APT

Jo fique les dades del meu tub William Optics Z73 i la càmera ASI294mm Pro per a Bin1x1:
Plate Solve en APT

Caldrà fer aquest procés per a cada tipus de telescopi o de càmera o de configuració de càmera. Per exemple, amb la meua Càmera ASI294MM, on el sensor és (ample x dalt) de 19.1*13.0mm la configuració varia segons el Bin que configurem a l'hora de capturar imatges:

Bin1 grandària píxel: 2.3 um
Bin2 grandària píxel: 4.63 um
Resolució Bin1x1 8288*5644 (resolució alta)
Resolució Bin2x2 4144*2822 (resolució alta)

I bé, una vegada hem descarregat els índex ja podem tancar el All Sky Plate Solver i ja podem tornar a APT per a configurar-lo finalment i poder fer servir aquesta tècnica.

Aleshores, com que ja hem descarregat tot el programari necessari en els passos anteriors, ara afegirem les rutes tal i com mostra la següent captura de pantalla:
Plate Solve en APT

PRÀCTICA DE PLATE SOLVING
Vaig a fer una simulació (aprofitant que podem simular una montura amb els drivers d'ASCOM) i obrirem una imatge raw de les últimes sessions que he fet, concretament aquesta de IC 410, la nebulosa dels capgrossos, que vaig capturar recentment:
Plate Solve en APT

Farem una resolució de placa des de la finestreta d'APT i, una vegada veiem que ja ens ha detectat la imatge, si li donem a Goto+++ veurem que el punt de mira redó de l'Stellarium comença a moure's fins la localització de la constel·lació d'Àuriga o El Cotxer que és on es troba aquesta nebulosa d'emissió:
Plate Solve en APT

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES