Torne a capturar IC410 però ara ho processe aïllant les estreles per una banda i les nebulositats per altra

IC410 aillant les estreles

En aquest article explique una tècnica FTM (Fes-ho Tu Mateix) a PixInsight que em resulta molt interessant a l'hora de processar nebuloses aïllant les estreles de totes les bandes.

Jo faig els Lights amb la càmera monocroma ASI294mm Pro amb filtres de banda estreta que nomès capturen la freqüència d'ona de l'Hidrogen alpha, la de l'Oxigen III i la del Sofre II. Però també estic capturant les estreles a cada una d'aquestes bandes, i les puc veure tant en una única imatge (encara que al Sofre II apareixen més agadaes) com en el resultat de l'apilat que faig amb Deep Sky Stacker.

TÈCNICA DE CAPTURA DE IC410, LA NEBULOSA DELS CAPGROSSOS
Ací et deixe un resum de què he necessitat per a capturar aquesta nebulosa.

Lloc: des de casa, cel Bortle 7.
Telescopi: Tub 430mm William Optics Z73
Montura Orion Sirius
Autoguiat amb PHD2 Guiding
Lights 40 tomes de 180 segons -10ºC Hidrogen alpha
Lights 40 tomes de 180 segons -10ºC Oxigen III
Calibració amb 50 Darks + 50 Offset Bias + 50 Flats
Apilades amb DeepSky Stacker
Processat amb PixInsight

LA MEUA FILOSOFIA
Quin és l'objectiu de la captura d'un objecte còsmic? Doncs això dependrà de la finalitat de la captura. Pot ser tenir un record de la teua sessió astronòmica, encara recorde la primera captura que vaig fer a Castellfort, va ser a M42 la Gran Nebulosa d'Orió (com no???), pot ser estàs intentant veure el moviment d'un cometa o la rotació d'un planeta i els seus satèlits, pot ser vols una composició artística purament i avant.
Jo no faig servir mai Photoshop o The Gimp o qualsevol altre editor digital de fotografia, nomès intente apilar les llums (Lights) que capture i processar-les juntes a PixInsight segons si faig imatges amb la càmera a color o amb la càmera monocroma. Però quan faig l'estirat de la imatge ja he acabat i la dese a l'ordinador per a compartir-la, però no l'edite ni li passe filtres. És més, encara que la puga compartir per exemple a Instagram no li passe cap filtre.
Però a mi el que m'interessa de l'espai profund en concret són les nebulositats purament, són les formes que hi ha a l'Univers, i els possibles colors que puguem "veure" tant amb oculars si fem observació visual amb els nostres bastons en la funció escotòpica dels nostres ulls d'Homo Sapiens Sapiens com quan capture llums amb la càmera insertada al final del telescopi, per això vaig investigant en funcions de PixInsight per a resaltar les estructures de les nebuloses, les diverses paletes de colors quan fem captures amb càmeres monocromes, etc. I en aquest cas també podem resaltar de manera natural les nebuloses amb la tècnica que comentaré a continuació.

AÏLLANT LES ESTRELES DURANT EL PROCESSAT
Doncs bé, a PixInsight ja coneixia Starnet i Starnet++ o Starnet2, que pots descarregar a https://www.starnetastro.com/download/ de manera aïllada com a programa de GNU/Linux, Windows i MacOS X, o també com a plugin de PixInsight.

Ací en aquest article de Galactic Hunter https://www.galactic-hunter.com/post/starnet pots veure com funciona i com instal·lar Starnet2 a PixInsight.

I recentment també he anat llegint sobre StarXTerminator, un plugin de pagament de RC-Astro que pots trobar a https://www.rc-astro.com/software/sxt/ i que funciona també super bé a l'hora d'aïllar les estreles de les nebulositats en una imatge lineal.

Aïllant les estreles  amb Starnet, Starnet2 i StarXTerminator

Per tal d'obtindre un resultat óptic, no hem d'estirar la imatge abans, sinó que hem de treballar amb imatges lineals (imatges originals sense modificar) i ja estirarem la imatge a l'Histograma abans de desar la imatge en un format tif, jpg o png.

Exemple de l'apilat a Deep Sky Stacker dels Lights d'Hidrogen alpha durant 2 hores a la nebulosa IC410:
Aïllant les estreles  amb Starnet, Starnet2 i StarXTerminator

I ací la mateixa imatge sense les estreles a PixInsight:
Aïllant les estreles  amb Starnet, Starnet2 i StarXTerminator

I bé, ara li done la volta (a mi m'agraden els capgrossos en la part inferior de la imatge) i ací tenim el resultat de processar 2 bandes, la del Hidrogen alpha i la del Oxigen III que vaig explicar en l'article https://joancatala.net/node/1593 on es veu la imatge i el conjunt de les estreles dels Lights d'Hidrogen i d'Oxigen III juntes:
Aïllant les estreles  amb Starnet, Starnet2 i StarXTerminator

I ací, la idea és apilar totes les imatges però amb les estreles per separat, i finalment amb PixelMath recuperar les estreles de la banda de l'Hidrogen, i el resultat és una nebulositat bicolor (RGB, R per a l'Hidrogen, G per a l'Oxigen III i B també per a l'Oxigen III) on la nebulositat és la protagonista perquè no mostrem el contorn de les estreles que hem capturat als Lights de l'Oxigen III:
Aïllant les estreles  amb Starnet, Starnet2 i StarXTerminator

MÉS INFO

- Starnet (Windows, Linux i MacOS X) https://www.starnetastro.com/download/
- StarNet y Star De-emphasizer Script https://pixinsight.com.ar/es/section/star-de-emphasizer-script-tutorial-53.html
- StarXTerminator https://www.rc-astro.com/software/sxt/

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES