En aquest article t'explique com he pogut capturar la nebulosa IC 410 amb el meu telescopi i una càmera de fotos adaptada al telescopi, i també t'explique com l'he processada per tal d'aconseguir més detalls.
Has de saber que aquesta tècnica no és agafar un The Gimp o un Photoshop i dissenyar i pintar la foto, sinó que anem a mostrar les llums (en anglés els Lights) dels fotons de llum que arriben al sensor de la nostra càmera. Ni més ni menys. Aleshores, tot el que veuràs està ahí. El que passa és que els nostres primitius ulls d'Homo Sapiens Sapiens no poden veure la radiació que es troba fora de l'espectre visible i, aleshores, mitjançant alguns filtres que nomès capten la radiació de certs elements, podem capturar en abundància aquestes llums d'aquesta radicació.
Concretament, jo he fet servir 2 filtres per a aquesta fotografia:
- Filtre de Hidrogen Alpha o Ha.
- Filtre d'Oxigen III o OIII.
I el resultat final serà barrejar els Lights que obtindré amb aquestos dos filtres.
També he jugat amb la ferramenta PixelMath de PixInsight per donar-li més importància al blau en l'escala RGB i obtindre el resultat:
PREPARACIÓ
Però no ens adelantem, els passos que calen per a fer astrofotografia (a nivell amateur o a nivell professional) són:
1. Ficar el telescopi en estació i alinear-lo bé triangulant-lo amb 3 estreles.
2. A ser possible, fer un d'un sistema d'autoguiat amb una altra càmera i un altre tub instal·lat en paral·lel junt amb el nostre tub principal.
3. Enfocar bé els dos tubs per a que les càmeres agafe les imatges nítides, tant quan capturem els Lights com per a la càmera que farà l'autoguiat.
4. En cas de tenir una càmera astronònica amb refrigerament, iniciar el refrigerament. Jo baixe a -10 graus C.
CAPTURA DE LLUMS DE L'UNIVERS
Ara ja estem preparats per a començar a capturar, aleshores farem:
1. Iniciem el programa de captura i comencem. Jo treballe amb APT.
2. Busquem la nebulosa IC 410 i la fiquem en el mig de la pantalla.
3. La configuració dels Lights a APT serà:
- 60 fotos de 180 segons (3 hores) bin2x2 Gain 300 Offset 30 i pausa de 3 segons entre foto i foto per al Ha a -10C.
- 60 fotos de 180 segons (3 hores) bin2x2 Gain 300 Offset 30 i pausa de 3 segons entre foto i foto per al OIII a -10C.
En total, serà una captura de 6 hores.
CALIBRACIÓ DE LES ASTROFOTOS
Durant la mateixa sessió (si tens temps i ganes) o al dia següent, farem la calibració aprofitant que la càmera és refrigerada. En cas de no ser-ho, no podràs fer-ho, perquè els Darks sempre els hem de fer amb la mateixa temperatura i configuració que els Lights.
Per tant, seguint la configuració de Lights que he explicat abans, farem 30 Darks amb la mateixa configuració: bin2x2 Gain 300 Offset 30 i pausa de 3 segons entre foto i foto a -10C.
A continuació farem uns 50 Flats, i com jo sóc de l'antiga escola, ficaré una samarreta blanca en front del telescopi i el meu portàtil davant creant una llum uniforme.
Finalment, farem les captures Offset BIAS en un momentent, ja que aquestes captures les hem de fer a la velocitat màxima de captura que puguem fer amb la càmera.
PROCESSAT
Jo processe actualment amb PixInsight. I com que he fet servir una càmera monocroma, el fluxe de treball que seguisc a PixInsight és aquest que vaig explicar en aquest article https://joancatala.net/node/1578
És molt important començar, primer per Blink per descartar imatges amb poca qualitat o avions o que estiguen mogudes, i per StarAlignment per obtindre imatges perfectament alineades.
La resta del processat està explicat en l'article https://joancatala.net/node/1578.