En aquest article explique què és Read Aloud i com et pot beneficiar a l'hora de consultar informació en la web.
Ací tens una utilitat molt interessant que millora l'accessibilitat web perquè ens permet "llegir" una pàgina web llançant una veu computeritzada que ens llegirà tota la pàgina sense problemes. Es tracta d'una extensió que instal·lem en el navegador web, no cal instal·lar res a l'ordinador, per tant encara que tinguem una versió portable del navegador (fins i tot a un pendrive USB) podrem fer-ho servir sense problemes.
Podem descarregar Read Aloud des de la web oficial, on tens enllaços al repositori GitHub, i a les extensions del Google Chrome i de Mozilla Firefox: https://readaloud.app/
Una vegada instal·lat, podem configurar-lo i seleccionar la llengua i veu que volem (rús, anglès, català, castellà, italà...) i alguns altres paràmetres com la velocitat de la veu. M'agrada que si fas clic en la icona, pots veure el text que s'està parlant actualment subratllat de color groc, per tant també és un programari molt útil si estàs aprenent una nova llengua estrangera.
Si no vols fer servir el rató, tens aquestes combinacions de teclat:
Alt + P per arrencar la veu.
Alt + O per aturar la lectura de veu.
La veu en valencià (Google Translate Catalan) no està massa bé i s'escolta molt robòtica, supose que serà el programari festival, en canvi la qualitat de la veu en castellà és prou bona per a usar-la cada dia sense problemes de compensió.
Per si t'interessa aquest tema del TTS (TextToSpeech), ací tens alguns altres articles que he anat publicant:
- Apuntes sobre "texto a voz computerizada"
- Provant Pico TTS per a que l'ordinador parle
- Veu computeritzada o text to speech amb Festival
- Mantis Bug Tracker parla valencià i t'avisa de noves incidències amb veu computeritzada
- Parlant amb Mbrola les noves incidències del Mantis Bug Tracker