Si vols provar FreeBSD i no saps com fer-ho, NomadBSD és la millor manera

Si vols provar FreeBSD i no saps com fer-ho, NomadBSD és la millor manera de fer-ho

Atenció atenció, ladies and gentlemen, que ací tenim un bon projecte per a tots els públics. Imagines que un grup de desenvolupadors empaqueten la última versió de FreeBSD, instal·len diferents paquets, l'xorg amb un escriptori minimalista i, a més a més, configuren una imatge per a que puga funcionar perfectament a qualsevol dispositiu USB de manera persistent? Això és NomadBSD.

Aleshores, si sempre has volgut provar FreeBSD i ho veies un poc complicaet, ara amb NomadBSD nomès et cal cremar una imatge .img i avant, de seguida pots tenir un sistema FreeBSD. Anima't. Sobre tot, si ets un usuari de GNU/Linux, et trobaràs molt bé amb aquest sistema operatiu tant estable i robust.

Cremant un llapis USB amb NomadBSD, pots treballar a qualsevol ordinador amb aquest programari i desar els teus fitxers i programes al dispositiu USB sense tocar per a res el disc dur de la màquina on estigues. I tot gràcies a FreeBSD.

La pàgina oficial del projecte és http://nomadbsd.org, on ofereixen un complet manual a http://nomadbsd.org/handbook/handbook.html que explica com fer el procés d'instal·lació de la imatge a un dispositiu USB, com habilitar o deshabilitar components de l'escriptori al iniciar el sistema operatiu, com configurar la xarxa, configuracions per a ATI/AMD o NVIDIA, i més.

Així és l'escriptori de la NomadBSD per defecte: un wallpaper minimalista, la barreta inferior (és l'aplicació tint2), control de volum a la part superior (és l'aplicació dsbmixer de FreeBSD) i la barra superior enmagatzemarà totes les finestres que vages obrint. Ací tens una captureta de pantalla:

nomadbsd freebsd

A FreeBSD podem instal·lar aplicacions en mode terminal (amb pkg, si és un paquest compilat, o compilant les fonts amb make install clean si vols compilar un programari de l'arbre oficial de Ports) Pots instal·lar fàcilment nous paquets gràcies a OctoPKG que està instal·lat i present a la barreta inferior de l'escriptori.

nomadbsd freebsd

Quan instal·les NomadBSD, et deixa triar entre dos exploradors de fitxers distints, el Thunar (que és el que jo vaig triar i que veuràs en la captura de pantalla següent i el PCman). I amb l'explorador pots veure les aplicacions instal·lades al sistema:

Si vols provar FreeBSD i no saps com fer-ho, NomadBSD és la millor manera

No cal dir que NomadBSD té la mateixa compatibilitat de maquinari que FreeBSD, aleshores si ja tens FreeBSD al teu portàtil o a una Raspberry o un Beaglebone, NomadBSD funcionarà de la mateixa manera i suportarà el mateix maquitari. I aquest sistema operatiu està desenvolupat amb objectius educacionals i no és comercial.

Els punts més grans de NomadBSD (en la meua opinió) són:

- El 99% d'usuaris de MacOS X poden treballar a NomadBSD sense cap dubte, perquè té un escriptori igual de minimalista.
- El 90% d'usuaris (Windows, Linux, MacOS X) no necessiten instal·lar més programes, perquè ja hi ha reproductors de música i video, editors de text, editors per a programar, navegador web, etc.

A NomadBSD, tenim el navegador Mozilla Firefox per defecte, però com a qualsevol FreeBSD, podem instal·lar els navegadors que vullguem. Ací una captureta de pantalla del navegador Mozilla Firefox:

nomadbsd freebsd

I bé, finalment quan li donem a eixir (última icona de la barra inferior) veurem les opcions que ens ofereix. Molt fàcil tot, no?

nomadbsd freebsd

I recorda: després de treballar, NomadBSD no ha tocat en absolut el disc dur ni el sistema operatiu principal de l'ordinador, has estat treballant i escrivint totes les dades i fitxers al llapis USB. Tot un luxe, gràcies a FreeBSD i als desenvolupadors ---> http://nomadbsd.org/contact.html

Doncs bé, si t'ha agradat la idea i encara t'abellix conèixer un poc més NomadBSD abans de cremar un llapis USB, ací et deixe un video resumen del NomadBSD que m'agrada, d'un canal que seguisc des de fa molt de temps on fan resums i anàlisis diversos de FreeBSD principalment:

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES