En aquest article explique com he capturat, com he apilat i com he processat la Nebulosa de l'arbre de Nadal, amb algunes novetats que he après durant el processament amb PixInsight.
Doncs sí, en aquesta ocasió he après un parell de coses interessants que, pot ser a un purista no li agrade però en definitiva són mòduls que m'ofereix PixInsight, i és que he tingut un problema: a les 4h de la matinada ha començat a ploure i no he pogut fer flats posteriors a la captura de lights, aleshores he fet servir els flats d'anit i tenia alguns punts en la imatge final apilada, i per açò he fet servir Clone Stamp. I després, l'altra novetat és que durant el Plate Solver final i el Image Annotation, he provat diferents bases de dades d'objectes astronòmics.
Però a banda d'aquestes dos novetats, el processament ha segut prou normal seguint el meu fluxe de treball que faig servir per a càmeres a color que vaig detallar en l'article Fluxe de treball a PixInsight per a espai profund amb càmeres a color.
Doncs bé, primer de tot cal enfocar sempre la càmera, encara que pensem que ja està enfocada perquè no hem tocat el tub, recomane sempre enfocar. Jo faig servir el programari d'ASI ASIlive inicialment amb la càmera de Bahtinov en el tub per tal de tindre un foc perfecte:
Faig una alineació a diferents estreles i, amb Plate Solve de l'APT (Astro Photography Tool) afine i centre molt bé la localització de les estreles. En aquest cas ací tens una captura de l'estrela Capella:
I bé, una vegada connectem la càmera ASI533 MC a APT s'obre automàticament PHD2 Guiding. He cercat la Nebulosa de l'arbre de Nadal (NGC 2254) i he començat a fer les captures.
He marcat 300 captures de 180 segons amb gain 180 i amb la càmera refrigerada a -10C, però com he dit abans, a partir de les tres i pico o quatre de la matinada ha començat a ploure i no he pogut fer les captures que volia.
Una vegada el tub apuntant a la Nebulosa de l'arbre de Nadal, he començat l'autoguiat amb PHD2 Guiding, amb la ASI120 mini, i tot ha anat prou bé:
I bé, ací APT mostrant NGC 2264 a les 21:42h de la nit:
Unes hores més tard, APT mostrant NGC 2264 a les 00:02h:
I PHD2 Guiding seguia funcionant molt bé. Estic realment content que la meua montura Orion Sirius que vaig comprar en 2009 em funciona de categoria:
I bé, el cel s'ha plenat de núvols i molt ràpidament ha començat a ploure (ara són les 12:30h del mig dia i continua plovent). Les bones notícies és que havia fet més de 80 captures de 180 segons, les males notícies és que se m'ha mullat un poc/molt tot, i ara he assecat amb tovalloletes de paper el tub, la càmera, la montura i els cables, i estic un poc preocupat de si funcionarà tot bé o si s'haurà trencat algun component o la càmera... uffff. Ja veurem. Menys mal que el portàtil el tinc sempre dins d'una caixa per tal de que no es xope d'humitat durant la nit.
Doncs continuem, aquestos són els 74 lights (he esborrat tots aquells amb traces de satèlits i/o avions):
He obert Deep Sky Stacker 5.1.5 i he afegit els 74 lights, 50 darks, 50 offset bias i 50 flats d'anit perquè no he pogut generar-los esta nit a causa de la pluja:
He començat a apilar i en pocs minuts ha acabat el procès. Com que ara tinc la càmera ASI533 MC a color és més fàcil i ràpid que quan faig captures amb la càmera monocroma i la roda de filtres, que ho he de fer tot tres vegades i ara no:
I bé, així ha quedat la imatge de NGC2264 apilada:
L'he oberta amb Pixinsight i he fet l'estirament virtual amb ScreenTransferFunction i he vist uns bordes negres principalment a la dreta i a baix:
Així que primer comence per DynamicCrop per a retallar totes aquelles parts de la imatge que no han segut completament apilades degut al desplaçament de la montura, i en menys d'un minut ja tenia una imatge preparada per a treballar-la:
Passem primer l'Automatic Background Extractor i llevem el fons verd de la imatge, i ja veiem prou bé la Nebulosa NGC 2264:
Ara li passe SCNR per a esborrar el soroll de color verd de la imatge, i així de l'esquerra passem fàcilment a una imatge - la de la dreta - amb colors més reals:
I ara, com faig últimament, passe l'StartXTerminator per a separar les estreles de la nebulosa, i es veu perfectament les nebulositats d'aquest gegant arbre de Nadal còsmic. Aquest procès triga un parell de minuts:
I ara faig el truc del dia :) un "apanyo" que he necessitat donat a que no he pogut fer captures flat bones després de la captura de lights, aleshores és una ferramenta pròpia de PixInsight anomenada Clone Stamp que el que fa és com la ferramenta de clonar del The Gimp o del Photoshop, és a dir, pulses Ctrl sobre la imatge i Clone Stamp ja sap quina imatge vols treballar i quina regió vols clonar, i mous el cursor en la zona que vullgues modificar. En el meu cas ha segut eixe cercle del mig a la dreta de la imatge, que seria pols del telescopi o jo que sé, i no he pogut llevar-ho apilant-les, aleshores Clone Stamp m'ha servit per "ocultar-ho":
I bé, ara amb Pixel Math vaig a tornar a juntar la imatge que tenia la capa de les estreles amb la imatge que tenia les nebulositats, però com sempre faig, afegisc el meu retoc personal per a minimitzar el protagonisme i/o presència de les estreles afegint nebulosa4 + (estreles * 0.2) i queda així:
Una vegada ja tinc preparada la imatge amb nebulositats i estreles, he apujat un poc la saturació amb Curves Transformation i he passat la imatge del mode lineal al mode no lineal amb Histogram Transformation:
Ara li passe el Image Solver per a que PixInsight reconega la nebulosa NGC2264 i tots els objectes que apareguen a la imatge. Obrirem aquesta utilitat des del menú SCRIPT > Image Analysis > ImageSolver tal com mostra la següent captura de pantalla:
Li direm la zona en la que estem, la data i hora, i li donarem al botó inferior OK:
I PixInsight començarà a comparar les estreles que tenim en la imatge amb les bases de dades d'estreles, i en un minut acabarà el procès:
M'ha reconegut perfectament que tinc NGC 2264 a la meua imatge. I ara faré servir Image Annotation Script, també des del menú SCRIPT de PixInsight, i com a segona novetat en els meus processaments, ara he activat el checkbox PGC, que és una gran base de dades de galàxies, perquè volia saber si hi ha galàxies en la meua imatge:
I bé, en pocs segons ja obtindrem les anotacions de NGC 2264 i de diferents galàxies que hi ha al voltant en la nostra imatge:
No ha segut una sessió perfecta ni un processat perfecte, però cada vegada vaig aprenent i entenent millor aquestes tècniques :) Espere que t'agrade el resultat i l'article et servisca d'utilitat.
Ací et deixe la imatge final de NGC 2264, la nebulosa de l'arbre de Nadal: