En aquest article t'explique ràpidament com he capturat aquest objecte astronòmic, com l'he calibrat, com l'he apilat i com l'he processat.
Anit vaig muntar la montura SkyWatcher EQ6-R Pro a la zona del refugi Raidón, on acostume a fer observacions astronòmiques, i vaig configurar-me les captures dels lights amb l'APT de manera que capturaria 40 imatges de 120 segons cadascuna amb el filtre Ha, 40 imatges de 120 segons cadascuna amb el filtre d'Oxigen III i 40 imatges de 120 segons amb el filtre de Sofre II:
Tenia la càmera ASI294MM Pro, refrigerada a -10C, també tenia la roda de filtres on tinc els de l'Hidrogen Alpha, Oxigen III i Sofre II per a capturar lights en banda estreta, i tenia una lent Samyang de 135mm. Un muntatge molt portable i xulíssim per a objectes astronòmiques grans, com és el cas de NGC6960.
El primer pas de tots va ser nivellar la montura, ficar-la en estació i fer l'alineació a tres estreles, i la veritat és que ha funcionat tota la nit a la perfecció.
CALIBRACIÓ
Una vegada acabada la sessió de lights, tocava fer la calibració. He fet 30 darks, 10 per a cada un dels filtres, amb la mateixa configuració (gain 300, 120 segons d'expossició i temperatura -10C):
Els offset-bias es fan molt ràpidament, ja que son fotos amb la lent (o telescopi) tapat per a que no entre cap llum i a la velocitat màxima que puguem. En el meu cas he configurat APT per a fer fotos de 0.001 segons:
Finalment he fet els flats, 15 per a cada filtre de la roda de filtres. És importantíssim no oblidar-nos dels flats. He ficat un trípode fotogràfic i el tub Samyang 135mm mirant al cel, perquè no hi havia núvols i no tinc cap obstacle en el cel, per tant li donava a la càmera una superfície homogènia per a fer la calibració de flats. He configurat l'APT amb 15 captures de 0.1 segons per a cada un dels filtres, és a dir, 15 captures per a Ha, 15 captures per a OIII i altres 15 captures per al SII:
APILAT DE LES IMATGES
Jo apile les imatges astronòmiques amb DeepSkyStacker, un programari gratis i molt popular en el món de l'astronomia. Com que jo faig servir una càmera monocroma i faig lights amb diferents filtres, cal apilar de manera separada per a cada un dels filtres que hem fet servir. Si tinguera una càmera a color, nomès faria falta fer una apilació, però en el meu cas he d'apilar 3 vegades: per a les fotos del Hidrogen Alpha, per a les fotos de l'Oxigen III i per a les fotos del SofreII.
Per apilar les imatges del Hidrogen Alpha he apilat els lights del Ha, tots els darks i tots els offset-bias, i nomès els 15 flats que he capturat apuntant al cel i usant el filtre Ha.
I finalment (la tercera imatge), ja tenia apilat totes les imatges del Ha i estava molt ben calibrat:
Per apilar les imatges de l'Oxigen III he apilat els lights del OIII, tots els darks i tots els offset-bias, i nomès els 15 flats que he capturat apuntant al cel i usant el filtre OIII.
En la tecera imatge apareix l'apilat final. Es veu també part de les nebulositats:
I finalment, per apilar els lights que he fet amb el filtre de SII, farem el mateix que amb els altres dos que acabem d'explicar, és a dir, apilarem tots els lights, tots els darks i tots els offsetbias. Però nomès afegirem els 15 flats que he fet apuntant al cel però amb el filtre SII.
I també he apilat perfectament la imatge per al SII, i es veu perfecta:
PROCESSAT DE LA IMATGE ASTRONÒMICA
Ara que ja tenim les 3 imatges (del Ha, del OIII i del SII) apilades i calibrades perfectament, ja podem començar a processar-les. Jo ho faig amb PixInsight.
Obrirem PixInsight i el primer que farem serà alinear les 3 imatges, ja que la montura ha estat treballant durant diverses hores (bàsicament vaig estar des de les 00:00h fins les 06:00h del matí) i és molt probable que hi haja algun tipus de desplaçament, per mínim que siga, i per tant les estreles de les 3 imatges poden no coincidir.
Per tant, farem un alineament, des de la utilitat Process + StarAlignment. Jo sempre li dic que la imatge del Ha siga la imatge mostra (ja que són les primeres que faig al començament de la nit) i després li diré a baix totes les imatges:
I bé, si ara anem a la carpeta on tenim totes les imatges apilades amb DeepSkyStacker, veurem que PixInsight ens ha creat unes imatges més acabades amb "_r", per a que sapiguem que són les imatges que ha registrat i alineat:
Doncs bé, com que ja tenim les 3 imatges alineades, ja les podem obrir a Pixinsight i, si veiem algun borde de color negre, és a dir, que durant el procés d'alineament hi ha hagut algun tipus de desplaçament, el retallarem amb la ferramenta Process + DynamicCrop a les 3 imatges, de manera que ens quedaran de la mateixa mida:
I bé, com que són imatges monocromes, ara podem fer servir la ferramenta Process + ChannelCombination o, si preferim treure més suc, la ferramenta Process + PixelMath. En principi havia ficat el roig (R) al Ha, el verd (G) al sofreII i el blau (B) a l'Oxigen III:
I una vegada executem la ferramenta PixelMath veurem ja colors per fi:
Però després de fer algunes provetes, he vist en aquesta publicació del fòrum de PixInsight la configuració següent: R=Ha, G=20%Ha+80%O3, B=O3 i la veritat és que m'ha agradat més.
I bé, finalment ací tens el resultat de processar la nebulosa del Vel ràpidament amb PixInsight:
No he explicat algunes coses perquè he volgut anar directament al més important en la captura d'imatges, en el procés d'apilat i de calibrat, i en el processament final, però si vols veure el meu fluxe de treball complet amb PixInsight, ací et deixe dos articles que vaig fer on ho explique, segons si tenim una càmera monocroma perquè estem capturant en banda estreta o si tenim una càmera a color:
- Fluxe de treball a PixInsight per a espai profund amb càmeres monocromes
- Fluxe de treball a PixInsight per a espai profund amb càmeres a color
Si tens dubtes o curiositat per aprendre més, vine a la Seu de la Societat Astronòmica de Castelló, a Tetuan XIV i estarem encantats de coneixer-te i assessorar-te.