Experimentant astrofotografia amb el tracker MSM Nomad

Experimentant astrofotografia amb el tracker MSM Nomad

En aquest article t'explique com és i com funciona el tracker MSM Nomad per a fer astrofografia, i mostraré algunes provetes tècniques amb diferents temps d'exposició.

Doncs bé, resulta que jo mai havia fet servir un tracker i, arran d'un viatge al Roque de los Muchachos, en la illa de la Palma, on hi ha un dels millors cels d'Europa, volia fer algunes fotos i astrofotos, però sense carregar un equipimassa gran, i és quan vaig estar informant-me sobre diferents trackers i montures xicotetes.

A la Societat Astronòmica de Castelló, alguns companys tenen la Sky-Watcher Star Adventurer 2i Wifi, que també és adequada per a guardar-la a una maleta i endur-te-la de viatge, i de fet vaig estar temptat de comprar-la perquè probablement siga millor que la MSM Nomad, no ho sé perquè no la conec, però la qüestió és que per pes i grandària, vaig decidir-me per comprar-me aquests xicotet tracker de l'empresa xinesa Move Shoot Move.

MSM NOMAD
Experiment MSM Nomad i CanonExperiment MSM Nomad i CanonExperiment MSM Nomad i CanonExperiment MSM Nomad i Canon

Experiment MSM Nomad i CanonExperiment MSM Nomad i CanonExperiment MSM Nomad i CanonExperiment MSM Nomad i Canon

Resulta que aquest tracker és molt senzill d'usar, nomès cal alinear amb l'estrela polar, com qualsevol altra montura i, una vegada alineat, nomès té un botó per a fer seguiment a l'hemisferi nord i un altre botó per a fer seguiment a l'hemisferi sud. Però res més, senzill i fàcil.

Podem instal·lar al tracker qualsevol càmera reflex o fins i tot una càmera astronòmica. Jo he fet diverses proves amb la Canon 6D Mark II i també amb la meua ASI 294MM monocroma i la roda de filtres, i la veritat que els resultats són espectaculars. En la web del fabricant diuen que la MSM Nomad pot carregar més pes que el model anterior, la MSM Rotator, i ara podem afegir fins i tot 3,2 kg. I com que el muntatge de la Canon 6D Mark II o la ASI294MM monocroma + roda de filtres és menys de 2,5 Kg, és totalment operatiu amb aquest tracker.

ALINEACIÓ
Abans de fer l'alineació, cal nivellar la montura, igual que fem amb una montura de telescopi. I a continuació, fem l'anineació polar.

Podem fer-ho o bé amb un làser de color verd, o podem ficar l'adaptador d'ocular i, a més de tenir el làser verd (el qual jo no odia usar al Roque de los Muchachos perquè no està permet) podem ficar un ocular que també va amb el "Basic Kit B (NOMAD+ Polar Scope)", on tindrem el put de mira on posicionar a l'estrela polar.

El seu ocular té molt bona qualitat i el dibuix que té apareix també en l'App Polar Finder Pro que faig servir per conèixer el punt exacte d'on he de col·locar la polar.

I bé, centrat l'estrela polar en la localització que ens marca l'App l'App Polar Finder Pro en el lloc del dibuix de l'ocular, tindrem ràpidament l'alineació feta.

DURACIÓ DE LA BATERIA
La MSM Nomad té una bateria que mostra una led blava durant el procés de càrrega a casa i la led canvia a color roig quan està 100% carregada.
Té una duració de unes 5 hores. No ho puc afirmar fefaentment perquè encara no li he donat canya, però aquest estiu ho faré sense dubte :)

Evidentment cal carregar-la primer a casa (amb un carregador USB tipo C) però després tens tota la nit amb aquest tracker. A banda, si has oblidat carregar-lo o s'acaba la bateria, pots ficar el cable USB tipo C i anar carregant-lo al portàtil o a una bateria externa, i seguir treballant amb la tracker sense problemes.

ALGUNES FOTOS AMB EL MSM NOMAD
Doncs bé, aquest tracker és senzillísim. Nomès cal ficar-lo al trípod, alinear amb la polar i començar a fer fotos. Pràcticament en 30 segons ja estàs fent fotos. Ací a continuació us deixe els meus experiments que he fet amb la MSM Nomad i la càmera Canon 6D Mark II i les lents que veuràs a continuació a les fotos.

Aquestos experiments els vaig fer la nit del dissabte 29 de juny de 2024 a Setaigües, vaig apuntar amb algunes lents a l'estrela Vega, que estava molt alta a prop del zenit, i amb altres també cap a dalt però no en el centre galàctic, jo volia veure molta densitat d'estreles principalment per a fer aquestes proves.

MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Samyang 14mm:
Experiment MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Samyang 14mm
- 30 segons - ISO3600
- 50 segons - ISO3600
- 90 segons - ISO3600
- 120 segons - ISO3600
- 180 segons - ISO3600
- 240 segons - ISO3600

MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Samyang 24mm:
Experiment MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Samyang 24mm
- 30 segons - ISO3600
- 60 segons - ISO3600
- 90 segons - ISO3600
- 120 segons - ISO3600
- 180 segons - ISO1200
- 240 segons - ISO1200

MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Canon 50mm:
Experiment MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Canon 50mm
- 30 segons - ISO3600
- 60 segons - ISO3600
- 120 segons - ISO3600
- 180 segons - ISO3600
- 180 segons - ISO3600
- 240 segons - ISO800

MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Samyang 85mm:
Experiment MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Samyang 85mm
- 30 segons - ISO3600
- 60 segons - ISO1200
- 120 segons - ISO1200
- 180 segons - ISO800

MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Samyang 135mm:
Experiment MSM Nomad + Canon 6D Mark II + Samyang 135mm
- 30 segons - ISO1200
- 60 segons - ISO1200
- 90 segons - ISO1200
- 120 segons - ISO1200
- 180 segons - ISO1200

CONCLUSIONS
Tal i com has vist, és sorprenent aquest tracker i lo senzill que és començar a fer astrofotografia. Com he demostrat, podem fer fotos de 30 segons, de 90 segons, de 120 segons o 180 segons sense problemes.
En canvi, quan he provat 240 segons ja es pot veure una xicoteta deriva si faig servir algunes lents, per tant no vaig a dur les lents grans (el Samyang 135mm i el 85mm) al límit capturant imatges de 240 segons, però sí que les de 180 segons m'han resultat espectacularment nítides i amb estreles redones. Estic més que content.
Això sí, la lent de 85mm veig que afegeix un color roig a les estreles, no m'agrada això d'aquesta lent. En canvi, he comprovat que la lent Samyang de 135mm i la Canon de 50mm són espectaculars, són perfectes.

Aleshores, ací teniu una alternativa fàcil i xula per a fer astrofotografia en viatges on no pugueu dur una montura, la pesa, una bateria externa, telescopi, ordinador, etc, perquè aquest MSM Nomad funciona molt requetebé.

ALGUNES FOTOS QUE VAIG FER AL ROQUE DE LOS MUCHACHOS
Ací et mostre més :) per a que veges que ara podem fer astrofotoghrafia còmodament amb aquest tracker.

Ací et deixe un parell d'exemples que ja vaig publicar en el meu article Visitant el Roque de los Muchachos a l'illa de la Palma, un dels millors cels d’Europa i vaig provar allà el tracker MSM Nomad amb resultats sorprenents, la veritat.

Centre galàctic, una única foto de 30 segons:
Centre galàctic

Antares i Ophiuchi, van ser 30 fotos amb el Samyang 135mm de 20 segons cadascuna, i apilades amb Deep Sky Stacker:
Ophiuchi en el Roque de los Muchachos

MÉS INFORMACIÓ
- Web Oficial del MSM Nomad https://www.moveshootmove.com/es/products/nomad-star-tracker-for-novice…
- Manual a https://move.feishu.cn/docx/HajId4y78oNA2Ix99kacG1YunRg

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES