Instal·lant el mòdul LDAP a Drupal 10 per una autenticació d'usuaris centralitzada

Drupal 10 i LDAP

En aquest article t'explique com he instal·lat el mòdul d'autenticació dels usuaris via LDAP contra l'Active Directory de la xarxa de la meua empresa.

Els usuaris del nostre projecte Drupal poden ser usuaris locals, per defecte, però també podem instal·lar el mòdul Lightweight Directory Access Protocol o LDAP de Drupal i fer que els usuaris no existisquen incialment a la web sinó que els tenim creats i gestionants des de la base de dades de l'Active Directory. D'aquesta manera la gestió d'usuaris es fa de manera centralitzada per a totes les webs i aplicacions informàtiques que configurem amb l'Active Directory. I, d'aquesta manera si volem crear un nou usuari no hem de crear-lo a tots els programes i a totes les webs que tenim, sinó que simplement donarem d'alta a l'usuari en el servidor Windows i, des de l'Active Directory ja formarà part del grup d'usuaris.

A banda, des de l'Active Directory podem crear grups amb diferents permissos, aplicacions i/o recursos com impressores, accès a escriptoris remot, etc. Aleshores, també aquesta web amb Drupal 10 autenticarà als usuaris contra l'Active Directory.

Vaig descarregar el mòdul des de https://www.drupal.org/project/ldap en format .tar.gz, i el vaig descomprimir a /modules/contrib però a l'hora d'instal·lar-ho, em deia "You are missing a critical dependency, you should install via Composer wich provides it", que en la llengua de Shakespeare m'estava dient que necessitava instal·lar certes dependències crítiques amb Composer:
Drupal 10 i LDAP

La solució per a instal·lar eixes dependències va ser, primer, configurar bé el binari de php (de /usr/bin/php) per a que apuntara a la versió 8.3, perquè en el servidor CentOS de la feina seguia apuntant a una versió 7.2 anterior:

rm /usr/bin/php
ln -s /opt/remi/php83/root/usr/bin/php /usr/bin/php

I ara, ja em detectava la versió correcta:

$ php --version
PHP 8.3.8 (cli) (built: Jun 4 2024 14:53:17) (NTS gcc x86_64)

I ja vaig poder instal·lar les dependències però no des de drupal/ldap, que va ser un poc mal de cap al principi ja que Composer fallava i em donava molts errors, sinó tal i com vaig llegir en aquesta web de Drupal, es podien solventar totes eixes dependències críticques des de symfony/ldap així:

composer require symfony/ldap

Drupal 10 i LDAP

I ja vaig poder fer la instal·lació del módul LDAP de Drupal amb normalitat des de l'administració de la web:
Drupal 10 i LDAP

I en menys d'un minut ja tenia el mòdul instal·lat perfectament i llest per a configurar l'accès dels usuaris:
Drupal 10 i LDAP

Els mòduls que he hagut d'instal·lar han segut LDap Authentication, LDAP Query, LDAP Servers i LDAP Users. I he pogut configurar perfectament l'autenticació contra el servidor d'Active Directory de l'empresa sense problemes:
Drupal 10 i LDAP

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES