En aquest xicotet article et conte una xerrada que vaig fer el passat diumenge, 19 de maig, a la ciutat de Vic dins del 40è Congrés Català d'Esperanto que girava al voltant de la divulgació científica.
Tot i que actualment no sóc membre de la Kataluna Esperanto Asocio, abans sí ho vaig ser durant molts anys, sempre tinc simpatia i apreci per la tasca que fa KEA i enguany organitzaven el 40è Congrés Català d'Esperanto, que sempre són events amb un contingut cultural molt ric i també contingut d'oci i música interessants, doncs vaig participar fent una xerrada anomenada - en la llengua internacional esperanto "Serĉante la lumojn de la Universo".
Doncs bé, donat que anava a un esdeveniment on probablement no hi ha astrònoms i/o astrofotògrafs, o fins i tot fotògrafs professionals, havia de fer un guió per a un públic ampli i que no fora massa avorrit, perquè jo sóc dels que pensen que si fas algo, has de fer-ho bé, i si vas a fer divulgació científica, cal fer-la amb un llenguatge "de bar", és a dir, que comprenga tothom, independentment de la seua edat o formació.
Aleshores vaig aprofitar també parlant breument de la Societat Astronòmica de Castelló, de la que forme part des de fa 20 anys, i així el públic entenia que jo no vinc del món de la fotografia sinó del món de l'Astronomia.
A més de parlar de la SAC, vaig aprofitar per a fer un recorregut ràpid sobre la invenció de la fotografia, perquè per a entendre i valorar el present, cal conéixer com hem arribat fins ací, aleshores vaig parlar de la cambra fosca i la càmera estenopeica, de les primeres invencions, fins arribar a la càmera Kodak versió 1.0, i ja després vaig començar a entrar en matèria explicant un poc la tècnica que fem servir tant els aficionats a l'astrofografia com els astrònoms professionals: llargues exposicions, apilat de les imatges, processat, postprocessat, etc.
I finalment vaig comentar què és la contaminació lumínica, també per damunt i sense entrar en matèria tècnica, tipus de llums, tipus de potència de l'enllumenat públic, etc.
I bé, a mi em va agradar participar del Congrés i veure a antics amics per allà per Vic. Una visita breu però molt interessant.