Xerrada "Cercant les llums de l'Univers" al 40è Congrés Català d'Esperanto

esperanto catalunya vic

En aquest xicotet article et conte una xerrada que vaig fer el passat diumenge, 19 de maig, a la ciutat de Vic dins del 40è Congrés Català d'Esperanto que girava al voltant de la divulgació científica.

Tot i que actualment no sóc membre de la Kataluna Esperanto Asocio, abans sí ho vaig ser durant molts anys, sempre tinc simpatia i apreci per la tasca que fa KEA i enguany organitzaven el 40è Congrés Català d'Esperanto, que sempre són events amb un contingut cultural molt ric i també contingut d'oci i música interessants, doncs vaig participar fent una xerrada anomenada - en la llengua internacional esperanto "Serĉante la lumojn de la Universo".

Doncs bé, donat que anava a un esdeveniment on probablement no hi ha astrònoms i/o astrofotògrafs, o fins i tot fotògrafs professionals, havia de fer un guió per a un públic ampli i que no fora massa avorrit, perquè jo sóc dels que pensen que si fas algo, has de fer-ho bé, i si vas a fer divulgació científica, cal fer-la amb un llenguatge "de bar", és a dir, que comprenga tothom, independentment de la seua edat o formació.

Aleshores vaig aprofitar també parlant breument de la Societat Astronòmica de Castelló, de la que forme part des de fa 20 anys, i així el públic entenia que jo no vinc del món de la fotografia sinó del món de l'Astronomia.

Xerrada Congrés Català Esperanto

A més de parlar de la SAC, vaig aprofitar per a fer un recorregut ràpid sobre la invenció de la fotografia, perquè per a entendre i valorar el present, cal conéixer com hem arribat fins ací, aleshores vaig parlar de la cambra fosca i la càmera estenopeica, de les primeres invencions, fins arribar a la càmera Kodak versió 1.0, i ja després vaig començar a entrar en matèria explicant un poc la tècnica que fem servir tant els aficionats a l'astrofografia com els astrònoms professionals: llargues exposicions, apilat de les imatges, processat, postprocessat, etc.

I finalment vaig comentar què és la contaminació lumínica, també per damunt i sense entrar en matèria tècnica, tipus de llums, tipus de potència de l'enllumenat públic, etc.
Xerrada Congrés Català Esperanto

I bé, a mi em va agradar participar del Congrés i veure a antics amics per allà per Vic. Una visita breu però molt interessant.

Descarrega't el guió/presentació en format PDF.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES