Control del telescopi de manera informatitzada i sense el comandament Synscan

Control del telescopi de manera informatitzada i sense el comandament Synscan

Continuem automatitzant i informatitzant l'observatori de casa, cada vegada més, i a més a més compartint els avanços i redactant els meus trucs per si a algú li són de profit també.

En un article anterior explicava com controlar el telescopi des de l'Stellarium, on podíem desplaçar-nos a objectes de l'Univers des de l'Stellarium i véiem també el punter d'on apunta el telescopi en la pantalla. Però no vaig aprofundir massa perquè l'objectiu d'aquell article era nomès eixa recepta i no un article molt llarg.

OBJECTIU
Doncs bé, ara apugem el nivell i explicaré com tenir el telescopi remot controlat des d'un ordinador remot (en la teua LAN o des d'internet) i independitzant-nos definitivament del comandament de control Synscan de la montura. Controlarem els moviments N,S,E,O (ascensió recta i declinació) des del programari lliure EQMOD ASCOM, visualitzarem el punter de la localització actual on apunta el telescopi en l'Stellarium, farem la búsqueda d'objectes astronòmics i els GOTOS des d'Astro Photography Tool i, a més a més, m'he muntat una webcam barata que apunta directament al telescopi per si de tant en tant vull veure en temps real el moviment del telescopi o si el tub està a prop de la montura o si un cable està mal, etc.

Aleshores, anem a començar.

INSTAL·LACIÓ DE PROGRAMARI
Com vaig comentar en l'article Instal·lació del programari per al control remot dels telescopis i per a astrofotografia
, haurem d'instal·lar els drivers de la montura, drivers de les càmeres de captura i d'autoguiat, drivers ASCOM, el EQMOD ASCOM (per a reemplaçar el comandament Synscan) i tot el programari que necessitem per a l'observació astronòmica, que en el meu cas és APT (per capturar les imatges, control de temperatura de la càmera, control de la roda de filtres, connexió al telescopi, etc), PHD2 Guiding (per a fer el seguiment multiestrela), Stellarium (el meu atles del cel favorit) i YouCam 365 (per controlar la webcam que apunta al telescopi).

Una vegada ho tinguem tot instal·lat, podem seguir. De lo contrari, no podrem fer el que explicava en l'apartat 'OBJECTIU' inicial.

CONNECTANT LA MONTURA A L'ORDINADOR AMB ASCOM
Per a que l'ordinador puga controlar al 100% la montura, ficarem la montura en mode PC.

I ara executarem EQMOD ASCOM i configurarem el ratio, la latitud i longitud, l'elevació del nostre observatori, etc... de la manera que mostre a la captura de pantalla:

Control telescopi sense comandament

És molt important ficar bé la latitud i la longitud o de lo contrari tindrem problemes amb l'autoguiat. Ens podem equivocar fins i tot de 10 segons, d'acord, però més no, hem de ser el més precisos que puguem a l'hora d'especificar la nostra geolocalització.

Quan estiguem configurant en ASCOM el port d'on tenim la montura, podem anar a Administrador de dispositivos i veurem el nombre del port en Puertos (COM y LPT) així com els Bits per second en la pestanya Port settings tal i com mostra la següent captura de pantalla:
Control telescopi sense comandament

Si tenim algun problema en aquest procés, podem donar-li a la icona dels prismàtics i ASCOM ens autodetectarà el nombre de port de la montura, i ja podrem donar-li a connectar telescopi en APT:
Control telescopi sense comandament

Una vegada connectem el telescopi, EQMOD ens mostrarà les coordenades d'Ascensió recta i de declinació on està apuntant el telescopi:
Control telescopi sense comandament

Ara podrem anar a la finestra d'objectes d'APT:
Control telescopi sense comandament

En l'exemple que he fet, he ficat M31 i APT ens mostra tota la informació de la Galàxia d'Andrómeda:
Control telescopi sense comandament

I a continuació li donarem al GOTO per a que l'ordinador puga moure el nostre tub des de la posició actual del telescopi fins a les cordenades de la Galàxia d'Andròmeda o M31:
Control telescopi sense comandament

Si per curiositat volem veure el comportament de la montura fent servir la webcam que he ficat en un port USB del portàtil, veurem com es mou i com finalment acaba apuntant baix de Cassiopea, just en M31:
Control telescopi sense comandament

De fet, si mantenim obert l'Stellarium o l'obrim en eixe moment, veurem com el punter del telescopi va movent-se fins a la localització exacta d'M31 sense problemes:
Control telescopi sense comandament

TANCANT EL XIRINGUITO
Finalment, després de la nostra sessió d'observació visual o sessió astrofotogràfica, en algun moment de la nit ja voldrem apagar-ho tot i guardar el telescopi, aleshores podem fer-ho també de manera informatitzada aparcant la nostra montura, tant des d'Astro Photography Tool o des de l'EQMOD ASCOM.

Una vegada aparquem la montura, ens mostrarà el missatge de que està apartcada i si tornem a l'Stellarium, veurem que la nostra montura ha tornat al punt inicial i el tub del telescopi apunta a l'estrela polar:
Control telescopi sense comandament

I si volem veure l'estat de la montura des de la webcam, veurem que efectivament ha tornat a la posició que tenia en l'estat inicial com quan muntem l'equip i la posem en estació apuntant al nord:
Control telescopi sense comandament

CONCLUSIONS FINALS
Ara sí que tenim més informació i recursos per a controlar remotament el nostre telescopi de manera informatitzada i, a més a més, hem aprés a no fer servir el comandament manual gràcies a EQMOD ASCOM i també a explorar els objectes astronòmiques des d'APT.

A banda, podem sempre saber més informació gràcies al punter que ens mostra l'Stellarium i al vídeo en directe que va emitint la webcam per a veure la montura, el tub i els cables.

De moment estic més que content perquè vaig automatitzant tasques (pràcticament el 90% ja ho tinc tot automatitzat i ja no puge al terrat a quasi res). Però encara tinc pendent aprofundir a curt termini, en:

- El canvi d'hemisferi.
- Ficar límits als moviments del tub a prop de la montura, com em va comentar Roberto Fear.
- Rotador de càmera/focus.

I a llarg plaç, m'agradaria veure si realment li trauria profit a un enfocador automàtic, i crear flats/darks/offset bias de manera automàtica també, encara que tampoc és un problema fer-ho com ho he fet sempre, la veritat.

MÉS INFORMACIÓ

EQMOD Routine
https://www.theastrogazer.com/home/2018/7/10/eqmod-routine

EQMOD | 1 Instalación y configuración | Controla tu telescopio sin el mando.
https://www.youtube.com/watch?v=rBqvrqwvmQE

Manejo de la montura ORION/EQ6 con EQMOD y EQDIR
https://www.cieloprofundo.com/tutoriales/Manejo%20de%20la%20montura%20O…

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES