Configurant i netejant la roda de filtres

Configurant i netejant la roda de filtres

La roda de filtres ens permet capturar diferents objectes depenent de la seua radiació o color o característica. La meua roda és una EFW de 7 posicions de 36mm ZWO (la vaig comprar a Astrocity). Tinc un set de filtres de color LRGB para CCD de 36 mm de la marca Baader Planetarium (també d'Astrocity). I, per altra banda, tinc un set de filtres de banda estreta Ultra-Narrowband Ø 36 mm 3,5/4 nm CMOS optimitzat de la marca Baader Planetarium (comprats a Valkanik).

D'aquesta manera tinc:

* Filtre 1 - Luminància
* Filtre 2 - Roig
* Filtre 3 - Verd
* Filtre 4 - Blau
* Filtre 5 - Hidrogen Alpha
* Filtre 6 - Oxigen III
* Filtre 7 - Sofre II

Amb el programari de l'ASIStudio de ZWO ja pots anar manipulant la roda de filtres de manera automatitzada des de l'ordinador, però com que jo tinc els drivers ASCOM i faig servir APT per la captura de llums, des del propi APT em configure les sessions i va canviant automàticament de filtre al llarg de tota la nit sense que jo estiga davant. La ciència informàtica és meravellosa :)

Drivers ASI ZWO
https://www.zwoastro.com/downloads

Drivers ASCOM
https://ascom-standards.org/Downloads/Index.htm

NETEJA
Doncs bé, a banda d'instal·lar els drivers de ASI des de la web oficial i els drivers d'ASCOM, haurem d'ocupar-nos de tant en tant de fer neteja dels filtres si detectem alguna partícula de pols o alguna brutícia.

La millor forma és amb aigua destilada i un pany sec d'eixos de netejar les ulleres. No faces servir un toballó o un paper, perquè pot deixar pols o partícules microscòpiques en el vidre del filtre, i no volem això. El millor és un pany de les ulleres, com t'he dit. I l'aigua destilada la pots trobar a una botiga d'ultramarins clàssica.

Netejarem primer de tot la zona on anem a obrir la roda de filtres per a que no hi haja pols. Una vegada netejada la superfície, obrim tots els caragolets i desmuntem la roda de filtres.
I ara, tocant nomès els filtres pels cantons (o amb guants quirúrgics) netejarem suaument les dues cares dels filtres fent rodolins però sense fer massa força.
No hem de mullar massa el pany, nomès el suficient per a mullar un poc el filtre o filtres, però no més.

I bé, una vegada netejats tornarem a muntar la roda de filtres i la càmera i ho acoplarem al telescopi o ho guardarem en una caixa.

roda de filtresroda de filtresroda de filtres
roda de filtresroda de filtresroda de filtres
roda de filtresroda de filtresroda de filtres

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES