Enfocament manual d'estreles amb una màscara de Bahtinov

Enfocament manual amb màscara de Bahtinov

Hui en dia molts astrònoms fan servir un enfocador electrònic per a fer-ho de manera automàtica i molt precisa. Un enfocador prou popular seria el ZWO EAF el qual, al ser de l'empresa ZWO, és compatible per Asi Air, APT, Nina i altres. En canvi, com que soc de l'antiga escola encara no he donat aquest pas i faig l'enfocament de manera manual gràcies a la màscara de Bahtinov.

Inventada a l'any 2005 per l'astrònom rus Pavel Bahtinov, la màscara de Bahtinov és un dispositiu que té un patró de reixetes i que sol ser de plàstic. Adaptarem la màscara de Bahtinov al final del tub del telescopi i ens ajudarà a enfocar perfectament per a l'observació i astrofotografia d'espai profund.

La màscara consta de tres zones de reixetes que produeixen tres angles de difracció de la llum a mesura que es varia l'enfocament d'un objecte.

El truc està en fer servir alguna estrela que siga brillant, com més brillant més evident serà el resultat.

Jo tinc aquestes dues màscares de Bahtinov, una per al Celestron de 8" i l'altra per al William Optics de 73 cm de diàmetre.

BahtinovBahtinov

Una vegada intentem capturar llum d'estreles, introduirem la màscara de Bahtinov i veurem la forma clàssica que genera en la llum de l'estrela:

Enfocant amb màscara de Bahtinov

Si volem, podem ajudar-nos amb la ferramenta d'ampliar de l'APT que tenim a les pestanyes de la dreta "Tools" + "Magnifier" i així ho veurem més clar:
Enfocant amb màscara de Bahtinov

El que hem de fer és anant movent l'enfocador del tub, de manera manual per supost, fins que les tres línies es queden de manera simètrica, és a dir que hi haja el mateix espai de la primera a la segona i de la segona a la tercera.

El resultat serà el següent i amb açò ja ens podem assegurar que tenim un enfocament perfecte per a fer observacions i astrofotografia:
Enfocant amb màscara de Bahtinov

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES