En aquest article t'explique un pas molt important del preprocessament d'imatges astronòmiques que consisteix en alinear les estreles a totes les imatges que hem capturat amb el telescopi durant tota la nit per tal de que totes tinguen els mateixos objectes i estreles ocupant els mateixos píxels.
Pensa que, durant la nit, mentres estem fotografiant un objecte, la montura pot moure's un poc i algunes imatges poden haver tingut un desplaçament en ascensió recta o en declinació, per molt menut que siga, aleshores necessitem que cada estrela estiga ocupant els mateixos píxels a totes les fotografies, i, d'aquesta manera, ja les podrem processar totes juntes.
Els telescopi Hubble o el James Webb estan en l'espai capturant imatges al mateix temps que tots els astres del nostre sistema solar estan en moviment al mateix temps que la nostra galàxia està en moviment, per tant és més que probable que hi haja un desplaçament a les imatges de llarga exposició que realitzaran. Doncs bé, aquesta és la tècnica que s'ha de fet servir per a obtenir, d'un grup indeterminat de n imatges, una única imatge coherent amb totes les estreles ocupant els mateixos píxels, encara que es tracte de dies distints, el procés d'alineació realitzarà aquesta tasca. De fet, capturar dies distints un objecte és més comú del que et penses, ja que moltes vegades necessitem moltes hores de llum per a certs objectes.
Una vegada acabem una sessió, tindrem les imatges a l'ordinador originals i les 3 imatges resultants de compilació amb el DSS (DeepSkyStacker), que és com jo apile les imatges astronòmiques. En el meu cas, com que faig servir tres tipus de filtres, aconseguisc tres imatges, una per cada grup d'imatges que captura am un filtre:
Ara obrirem les imatges amb el Pixinsight i les estirarem un poc, i veurem que algunes imatges mostren una franja de color negre en algun costat de les imatges. Això és el que explicava abans, i és que al llarg de la nit la montura s'ha desplaçat un poc i clar, és distinta la imatge que haurem fet a les 22h de la nit que les que haurem fet a les 4h del matí, perquè són 6 hores de diferència que, segurament, la montura s'ha pogut moure un poc:
Aleshores, ara no ens preocupem per aquest detall, i el que farem serà obrir el procés StarAlignment de Pixinsight des del menú de l'aplicació:
Ara, en la finestra de StarAlignment especificarem, a dalt de tot, quina és la imatge que volem que siga la referència de la posició d'estreles per a totes les altres imatges (jo sempre especifique la primera imatge, que acostume a fer amb Hidrogen Alfa). I baix afegirem totes les imatges que volem alinear.
En els camps de baix podrem especificar si volem que ens les deixe en una carpeta nova o que faça els canvis damunt de les images originals. A mi m'agrada, per seguretat, sempre deixar les imatges generades en una nova carpeta anomenada "alineades" i m'agrada afegir el "_r" al final, per a saber que es tracta de les imatges alineades:
I quan acabe el procés, anirem a la carpeta alineades i ahí veurem les nostres tres imatges acabades en el "_r" que he mencionat abans:
Si ara les obrim a PixInsight, veurem que cada estrela de cada una de les tres imatges té la mateixa posició exacta:
Ens podem fixar més fàcilment d'açò en els costats o cantons de les imatges:
Però com deiem abans, ara hem de tallar els espais de color negre d'algunes imatges que ha aparegut pel desplaçament de la montura durant tota la nit. Aleshores, obrirem el procés DynamicCrop. Jo el que faig és agafar la mida del tallador en la imatge amb més marges negres i desplaçar el triangle de baix a l'esquerra en la finestra del DynamicCrop en la pantalla del Pixinsight i tanque DynamicCrop i, acte seguit, llance eixe botonet que tenim a la pantalla del DynamicCrop sobre cada una de les imatges i obtindrem la mateixa mida a les tres imatges:
I després de tallar eixos espais de color negre, ja tindrem totes les imatges de la mateixa mida i amb les estreles alineades. Ara sí que podem ja combinar les imatges perquè ja coincideixen totes les estreles i grandària de la imatge: