Virtualització d'OpenBSD 6.9 amb Qemu

Virtualització d'OpenBSD 6.9 amb qemu

En aquest xicotet article t'explique com podem tenir un OpenBSD 6.9 virtualitzat fàcilment dins d'OpenBSD amb Qemu per a proves i desenvolupament.

Per a centrar-nos i ficar-nos en situació, el meu portàtil és un Lenovo Thinkpad x260 amb un processador i5 i 8GB de RAM. El sistema operatiu és OpenBSD 6.9, i vaig a virtualitzar una màquina OpenBSD 6.9 també.

OpenBSD té, de manera nadiva, un programari de virtualització anomenat VMM hypervisor que ve també amb una utilitat de control, el vmctl. Fa temps vaig fer un article de com es crea una màquina OpenBSD virtualitzada amb VMM ací en aquest article de la meua pàgina web. La veritat és que VMM funciona perfecte, tenint la màquina arrencada no notes cap diferència de si no la tingueres, i és molt còmode per a crear-me entorns de desenvolupament Nginx/PHP al vol, i poder restaurar-los sempre que vullga. I ara li tocava a Qemu, feia un temps que volia fer la prova de virtualització també amb Qemu, i fer alguna comparativa entre VMM i Qemu.

Per a començar, crearem un fitxer qcow2, que serà el nostre disc virtual amb:

x260$ qemu-img create -f qcow2 obsd.qcow2 30G

El fitxer anirà creixent a mesura que ho necessite, fins arribar als 30 GB com a màxim. De moment és molt menut tal i com pots veure:

x260$ du -h obsd.qcow2
196K obsd.qcow2

A continuació descarregarem OpenBSD 6.9 d'algun repositori, i iniciarem la instal·lació amb Qemu de la següent manera:

qemu-system-x86_64 -hda obsd.qcow2 -cdrom install69.iso -sdl-alwaysontop

No vaig a explicar aquest procés perquè la instal·lació la realitzarem com sempre, configurant el teclat, el nom de la màquina, usuaris, particions del disc i instal·lació de paquets.

Una vegada instal·lat OpenBSD amb Qemu, arrencarem la màquina amb:

qemu-system-x86_64 -hda obsd.qcow2 -nic user,hostfwd=tcp::10022-:22 -sdl

Podem probar afegir cache=unsafe i notarem un rendiment més ràpid:

qemu-system-x86_64 -drive file=obsd.qcow2,cache=unsafe -nic user,hostfwd=tcp::10022-:22

Virtualització d'OpenBSD 6.9 amb qemu

D'aquesta manera, li hem dit que tinga el port 1002 redireccionat amb el 22, per tal de poder fer un SSH des de la nostra màquina OpenBSD host i així podrem accedir a la màquina remotament via SSH.

Accedim via SSH a la màquina virtual amb:

ssh -p 10022 root@localhost

Amb l'entorn gràfic, experimente un programari molt lent, molt molt molt lent, la veritat. O no sé configurar-ho bé o realment no és massa òptim per al treball amb finestres. En canvi, si accedim a la màquina via SSH sí es pot treballar perfectament amb una velocitat normal. Per tant, la meua recomanació seria tenir entorns virtualitzats però, de moment, nomès treballar des de la terminal sense l'entorn d'Xorg.

Virtualització d'OpenBSD 6.9 amb qemu

Virtualització d'OpenBSD 6.9 amb qemu

De moment, la meua recomanació és obrir la màquina virtualitzada sense gràfics amb:

qemu-system-x86_64 -hda obsd.qcow2 -nic user,hostfwd=tcp::10022-:22 -nographic

En qüestió de minuts ja podrem accedir via SSH i treballar amb aquesta màquina.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES