La meua web personal actualitzada a la última versió Drupal 9.1.7

La meua web personal actualitzada a la última versió Drupal 9.1.7

Ha costat, però ha valgut la pena. Tenia pendent passar-me a la branca 9 de Drupal i al nou sistema d'actualitzacions que el projecte ha implementat. Ací explique els passos que he fet.

Tenia una versió antiga de Drupal 8 en producció, probablement la de fa 1 any, però jo sóc d'anar actualitzant de tant en tant, i no acostume a aplicar canvis cada setmana o cada dos setmanes. També al meu sistema operatiu, OpenBSD, acostume a instal·lar la branca stable i faig les actualitzacions oficials, que són cada 6 mesos. Però tenia pendent actualitzar el Drupal de la meua web personal i tots els mòduls, que ara a Drupal segueixen una mateixa línia de desenvolupament perquè es vol trencar amb les distintes incompatibilitats que es creaven de versió en versió. I bé, aquest cap de setmana passat li he donat canya al tema i ara estic content de mostrar-vos els resultats.

De Drupal 8.x calia passar a la última versió de la branca 8.x, que és la 8.9.14, i així vaig fer.

La meua web personal actualitzada a la última versió Drupal 9.1.7

I bé, vaig actualitzar el core de Drupal sense problemes. Jo desenvolupe projectes de Drupal a una màquina virtualitzada VMM Hypervisor nativa a OpenBSD, la qual et permet crear instàncies d'OpenBSD (i d'altres sistemes). I ahí instal·le Composer, MariaDB, PHP i Nginx. És prou fàcil mantenir distintes versions, actualitzacions, fer còpies de seguretat, etc.

A continuació vaig descarregar Drupal 9 i vaig començar el procés d'actualització del core i, sorpresa! Al estar a una nova versió de Drupal que implementa un altre tipus d'actualitzacions, cal també tenir mòduls compatibles amb el nou D9, i clar, em van aparèixer uns quants errors diversos.

Calia actualitzar els mòduls que faig servir a la última versió, i després comprovar que siguen compatibles amb la 9 o deshabilitar-los. Els mòduls són, com pots veure a la següent captura de pantalla: AddToAny, Chaos Tools, Google Analytics, Pathauto, Token, Twig Tweak, Admin Toolbar, Colorbox, Colorbox Inline, Devel, Responsive Views Grid, Sitemap y Typed Data.

Vaig descarregar tots els compatibles, excepte Admin Toolbar, el qual ja no vull fer-ho servir perquè no m'ofereix grans avantatges, ni Responsive Views Grid, el qual nomès és per a Drupal 8, però no per a Drupal 9.

La meua web personal actualitzada a la última versió Drupal 9.1.7

I bé, una vegada vaig tornar a preparar l'entorn, els fitxers de l'anterior Drupal 8.9.14 recent actualitzada i els nous mòduls descarregats ara sí compatibles, vaig començar el procès d'actualització.

Apareixia una pantalla informant que de la 8.9.14 a la 9.1.7 hi ha 12 actualitzacions, tal i com pots veure a la següent captura de pantalla:

La meua web personal actualitzada a la última versió Drupal 9.1.7

I bé, finalment, ja tinc la web actualitzada i puc dir que el rendiment és molt superior, sembla ser molt més lleugera i ràpida, tant la part de frontend com la de backend.

He configurat PHP 7.4 a OpenBSD i en aquest hosting de 1and1, perquè vull tenir entorns semblants. A poc a poc aniré configurant i afegint alguns canvis. De moment la web té:

- Disseny amb Bootstrap minimalista
- Tres portades alternatives
- Un bloc d'Accessibilitat on es pot canviar el color del frontend al vol i indicacions per navegar amb teclat
- Un bloc amb les categories i els titulars RSS
- Categorització independent de la portada1, portada2 i portada3
- Un menú superior amb enllaços de contacte
- El modulet AddToAny personalitzat de color negre per a enviar articles a les xarxes socials

I la meua idea és anar ampliant les categories, perquè ara les veig massa reduides per a tots els articles que he anat publicant en els darrers anys, aleshores pròximament aniré afegint-ne.

Ara, de moment, ja em quede més content amb el meu nou Drupal.

La meua web personal actualitzada a la última versió Drupal 9.1.7

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES