Ampliant i millorant components al netbook Medion Akoya E1210

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

Ací explique com he canviat el disc dur SATA per un disc SSD i com he afegit 2GB de memòria RAM al netbook Medion Akoya ES1210 seguint la regla de les 3R: reduir, reutilitzar i reciclar

De tal manera que jo em beneficie llegint fòrums i blogs de la comunitat, a mi també m'agrada compartir els meus hacks amb xicotets articles explicatius, perquè sempre pense que tal vegada li podrà ser d'utilitat a algú altre, o tal vegada a mi mateix en el futur, perquè m'hauré oblidat de com ho vaig fer.

Ha caigut a les meues mans un portàtil (més ben bé un netbook) que estava a un armari des de feia sis o set anys, i ara jo he volgut millorar-lo un poc per a que la seua vida útil continúe en l'any 2021. Es tracta del Medion Akoya E1210, un clon del MSI Wind. Les seues característiques són:

- Pantalla: 10" TFT Widescreen
- Intel Atom Processor N270 1.6 GHz – FSB 533 MHz – 512 KB Caché L2
- Gràfica: Intel Media Accelerator 950
- So: Incorporat, 2 x 1,0 W
- Memòria RAM: soDIMM 1024 DDR2
- Ranures per a memòria: 1
- Disc dur SATA de 160 GB y 2,5" (5.400 rpm)
- Tarjeta de xarxa: 10/100MB Ethernet
- Tarjeta Wifi: Wireless LAN 801.11b/g Draft-N
- Bluetooth: USB Bluetooth 2.0 Mini Adapter
- USB: 3 USB 2.0
- Eixida gràfica: VGA
- Webcam integrada: 1.3M píxels
- SO preinstal·lat: Windows XP Home SP3
- Dimensions: 260 x 180 x 19/31.5 mm
- Pes: 1.2 Kgs con bateria

El meu objectiu és canviar el disc dur SATA de 160GB per un sòlid SSD de 256GB, la memòria RAM 1GB per una de 2GB ( un DDR2-5300), i finalment instal·lar la última versió 12-release de FreeBSD.

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

El primer pas és llevar-li la bateria i començar desenroscant els huit caragolets que hi ha al darrere.

I a continuació ja es pot llevar la carcassa de plàstic amb molt de compte, fent pressió en la línea que separa l'altra carcassa de davant, on tenim el teclat. No cal llevar el teclat per a fer la tasca que jo mostre en aquest article, per tant, el deixarem on està. De totes maneres, si vullgueres, és molt senzill llevar-lo també.

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

I bé, una vegada hem llevat la carcassa veurem el disc dur en la part central, i la memòria RAM a la dreta. Començarem per la memòria RAM perquè és el més senzill. Llevarem els dos mini pins de dreta i esquerra, i el mòdul de la RAM ix a soles. Llevarem el de 1GB i afegirem el nou, de 2GB.

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

Ara cal saber que no podem llevar el disc dur a lo brut. Cal que li llevem tots els caragolets, però... tenim un problema Houston... hi ha un caragolet que uneix el disc dur amb la placa en una part on tenim un altre component: la font d'alimentació. per tant, abans de llevar el disc dur cal desconnectar la font d'alimentació i extreure-la.

I com ho farem? cal primer llevar suaument els dos cables negre i gris que estan connectats a un mini cable coaxial en la part superior (tal i com pots veure a la següent imatge). Els extraus, i després desenrosques els caragolets i lleves de l'ordinador aquest component.

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

Recorda que estem fent operacions fràgils, i cal tenir paciència amb cada pas. Una vegada extraurem aquest component abans esmentat, ja podem desenroscar el últim caragolet del disc dur SATA i, per fi, extreure'l de la placa mare.

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

I ara agafarem el nostre nou disc sòlid SSD de 256GB i l'insertarem al seu lloc, i enroscarem els seus caragolets.

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

I ja tenim la part important: el nostre nou disc dur sòlid instal·lat i el nou component de RAM de 2GB. De moment anem bé :-)

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

I ara, novament, tornem a la font d'alimentació i farem marxa enrere, és a dir, primer tornarem a connectar el cable negre i el gris al seu lloc. Compte que és molt delicat. Jo, com que no em veia bé, he hagut d'agafar una lupa per a ajudar-me a insertar-los bé.

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

I bé, tornem a assemblar la carcassa inferior ficant un poc de pressió en els cantons fins que escoltem un sorollet de que s'ha assemblat bé, i després enroscarem bé els huit caragolets.

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

I bé, finalment he instal·lat FreeBSD, que és un BSD prou òptim per a aquest netbook ja que el vull fer servir per a aplicacions d'escriptori com mpv per a veure pel·lícules, VLC per a escoltar música, LibreOffice per a redactar documents, i altres utilitats del dia a dia.

Ja ho he instal·lat i puc dir que el rendiment és prou òptim i còmode. Ara li he donat una segona vida a aquest xicotet netbook ;-)

Ampliant i millorant components al Medion Akoya E1210

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES