Em fa il·lusió fer este article, CDE és l'escriptori que feia servir fa 20 anys quan treballava a Barcelona a Hewlett Packard amb HP-UX, oh my god. I ara, el tinc al meu portàtil :-)
Fa dos dies vaig veure aquest Tweet de @openbsdnow, i vaig flipar. El CDE és l'escriptori que feia servir 8 hores al dia quan treballava davant d'un ordinador amb l'UNIX propi de l'empresa nord-americana Hewlett Packard, i em va vindre a la ment molts records de les aplicacions que feia servir a H.P., de les tasques regulars que feia, etc. I bé, avui m'he animat i he volgut descarregar-ho, compilar-ho i instalar-ho a un miniportàtil ASUS EeePC.
CDE és un escriptori molt robust i estable, té paperera de reciclatge, un explorador de fitxers, utilitats per a impressores, és molt cofigurable a nivell estètic on pots afegir distints fons de pantalla i colors segons el virtual desktop en el que estigues, té icones a l'escriptori, etc. La veritat que és un luxe.
INSTAL·LACIÓ
Instal·lem els següents paquets:
pkg_add git ksh93 motif tcl
Descarreguem el repositori de CDE amb:
git clone https://git.code.sf.net/p/cdesktopenv/code cdesktopenv-code
Ara compilem (al Asus EeePC ha tardat 2 o 3 hores):
cd cdesktopenv-code/cde
time make World
I ara instal·lem amb:
cd cdesktopenv-code/cde/admin/IntegTools/dbTools
./installCDE -s /path/to/source/dir/cdesktopenv-code/cde
Afegim a /etc/rc.conf.local el següent:
shlib_dirs="/usr/dt/lib"
inetd_flags=
portmap_flags=
I, per útltim, configurem el .xsession per tal de que arranque l'escriptori des del Xenodm:
ln -s /usr/dt/bin/Xsession ~/.xsession
I ara, poder fer servir CDE a OpenBSD és una passada :-) em sembla molt divertit, la veritat. A continuació us deixe captures de pantalla, però no vaig a fer explicacions de les seues funcionalitats, millor que ho experimentes per tu mateix.