Aquest portàtil és prou antic, ja el tinc fa un grap d'anys, és de la gama Thinkpad que m'agrada molt per ser tant robusta. Ara fa uns mesos vaig provar NomadBSD (que és un FreeBSD preparat amb molts programes i autodetecció de maquinari) i funcionava bé, però com m'agrada més treballar amb OpenBSD i ara en estiu faig més experiments domèstics que McGiver, he volgut instal·lar la última versió d'OpenBSD en aquest portatilet, la 6.5. I funciona de meravella, com sempre els Thinkpad i OpenBSD fan molt bona parella.
Aquest portàtil "Thinkpad x201i" el pots buscar al Wallapop, Mil anuncios o per botigues de segona mà, i t'el pots comprar per uns 140 EUR fàcilment. I amb OpenBSD, tindràs un portàtil molt econòmic i molt professional amb el sistema operatiu més segur.
Les especificacions d'aquest portàtil són:
Processador Intel® Core™ i3 M 370 (4) @ 2.399GHz amb doble nucli
Memòria RAM 8GB (DDR3)
Tarjeta gràfica amb resolució 1280x800
Monitor TFT de 308 mm (12,1 '') amb retroiluminació LED:
Módem V.92 a 56K
Wifi Intel® Mini PCI
Disc dur 320 GB, 5400 rpm, 9,5 mm de altura, interfaz Serial ATA Gen II
Tres ports USB versió 2.0
Ports d'àudio (auricular o altaveus externs, micròfon digital)
Monitor extern (VGA DB-15, DisplayPort)
Conectors RJ-45 integrat per a connexió LAN
Conectorss RJ-11 integrat per a connexió a mòdem
Batería de 9 cèl·lules: A partir de 1,60 kg (té una duració d'unes 3 hores treballant)
Instal·lació del sistema operatiu
He cremat un USB de 4GB amb la última versió d'OpenBSD des de la web d'instal·lacions https://www.openbsd.org/faq/faq4.html#Download, he baixat el installXX.fs. I a continuació arranquem el portàtil pulsant F12 i seleccionant l'opció d'arrencar amb aquest USB que du la instal·lació d'OpenBSD.
Començarem la instal·lació amb la tecla "I" com sempre, i farem el procès normal de qualsevol instal·lació bàsica d'OpenBSD (idioma del teclat, nom de la màquina i del domini, configuració de la xarxa i instal·lació dels paquets).
El sistema ens preguntarà si volem continuar amb una shell fent cosetes o reinciar la màquina, nosaltres reiniciem i ja ho tenim, OpenBSD a tope!
Configuració de la xarxa
Durant el procès d'instal·lació, he usat el port ethernet amb un cable RJ45 (la interfície em0 d'OpenBSD) i he configurat la xarxa simplement amb DHCP, però ara vull configurar el Wifi. Per defecte, OpenBSD detectarà la interfície iwn0, però no estaria gens malament que mirem si hi ha actualitzacions de tots els drivers del hardware detectat:
fw_update
Mirarem totes les interfícies de xarxa amb:
# ifconfig -a
Connectem la nostra interfície Wifi amb:
# ifconfig iwn0 up
Ara escanejarem totes les xarxes Wifi que tinguem al voltant:
# ifconfig iwn0 scan
Ara hauriem de veure llistada la nostra, entre d'altres Wifis. Imaginem que el nom del Wifi és "Wifi_Molona" i la contrasenya és "Bajoqueta", aleshores per a connectar al Wifi manualment farem:
# ifconfig iwn0 nwid Wifi_Molona wpakey bajoqueta wpaprotos wpa1,wpa2
# dhclient iwn0
Ara vaig a configurar la Wifi per a que es connecte des de l'arranc del sistema, per a que no tinguem que configurar-la cada vegada i que ens done sempre una IP. Per a fer això editarem el fitxer /etc/rc.conf.local/ i afegirem:
wpa_supplicant_flags=-c /etc/wpa_supplicant.conf -d openbsd -i iwn0
Per a configurar distintes xarxes Wifi, vaig fer un script que tinc publicat al meu Github, el connectaWifi.
Una vegada configurem el fitxer /etc/hostname.iwn0 ja podem reiniciar i tindrem IP automàticament.
Instal·lació de l'entorn gràfic
Des de que el vaig conèixer, faig servir un escriptori enrajolat (tiling desktop) anomenat i3.
Instal·lem i3-gaps i algunes utilitats amb:
pkg_add -vi i3-gaps feh compton
Afegirem al fitxer ~/.xsession el següent:
compton &
exec /usr/local/bin/i3
I també afegirem al fitxer ~/.profile: la següent configuració per a que puguem escriure en català i castellà:
export LC_ALL=es_ES.UTF-8
export LC_CTYPE=es_ES.UTF-8
Ara ja podem personalitzar un poc la configuració del nostre escriptori i3-gaps, aleshores anem afegir la següent línia al fitxer de configuració ~/.config/i3/config:
exec_always --no-startup-id feh --bg-scale ~/Documents/wallpaper.png
El wallpaper esta aci: https://wallpaperplay.com/board/pink-galaxy-wallpapers , concretament aquest: https://wallpaperplay.com/walls/full/0/3/4/92376.jpg
I on diu l'ordre d'obrir el terminal al apretar enter, li direm un xterm personalitzat:
# start a terminal
bindsym $mod+Return exec /usr/X11R6/bin/xterm -en ca_ES.UTF8 -bg black -fg white +sb
També m'agrada molt la particularitat del i3-gaps, afegint els bordes entre les finestres (gaps inner i gaps outer):
# Window borders
new_window 1pixel
smart_borders on
gaps inner 25
gaps outer 15
Configurarem ara el compton al fitxer ~/.config/compton.conf i afegirem la opacitat del xterm, perquè li dóna un aspecte molt xulo. T'explique aquest punt molt bé en aquest article del meu blog:
opacity-rule = [ "80:class_g = 'XTerm'" ];
Configurem el Xenodm per a deshabilitar la finestreta de la consola, perque a banda de semblar massa antic, jo sempre mire els logs de cada servei o aplicacio si necessite solventar problemes. Aleshores, editem /etc/X11/xenodm/Xsetup_0 i comentem la linea que comenca per 'xconsole'.
Instal·lació de paquets
Doncs bé, una vegada tenim el sistema operatiu instal·lat, amb la xarxa i l'entorn gràfic configurat, ja podem instal·lar els paquets, jo fique la següent llista de programes i em despreocupe, i en qüestió de minuts, ja tinc el meu sistema operatiu perfectament preparat.
Els programes que instal·le són:
pkg_add -vi tmux htop cmatrix toilet pcmanfm firefox-esr-i18n-ca transmission-gtk nmap mpg123 mpv ffmpeg emacs-26.1p5-gtk3 git libreoffice-i18n-ca stellarium texmaker scrot aalib ansilove gimp audacity newsboat liferea sxiv ranger neofetch beaver sshfs-fuse mupdf geany lynx aucatctl wget