Muntar un directori remot amb SSHFS com si tinguèrem un directori local

Muntar un directori remot amb SSHFS com si tinguèrem un directori local

En aquest article vaig a explicar com tenir tots els directoris remots amb els que treballem normalment via SSH o FTP, però com si totes les dades estigueren al nostre arbre de fitxers locals. Això ho farem amb sshfs-fuse o SSHFS. D'aquesta manera podrem editar i obrir documents, imatges, fitxers tar.gz o zip, etc, sense cap problema i - el més important - de manera segura al tractar-se del protocol SSH que cifra les nostres comunicacions.

Primer de tot, necessitem instal·lar sshfs-fuse. A OpenBSD ho instal·lem amb:

pkg_add -vi sshfs-fuse

I en pocs segons ja ho tindrem. Ara ja podrem muntar el nostre servidor remot a un directori local.

AMB USUARI I CONTRASENYA
Si vols muntar el servidor fent servir les nostres credencials (usuari i contrasenya), escriurem:

doas sshfs -o allow_other -o port=22 -o uid=1000 -o gid=1000 -o compression=yes USUARI_REMOT@SERVIDOR:/ ./PUNT_MUNTATGE/

AMB CERTIFICAT DIGITAL
Si no volem fer servir usuari/contrasenya i volem identificar-nos al vol amb un certificat digital:

doas sshfs -o allow_other -o port=22 -o uid=1000 -o gid=1000 -o compression=yes -o IdentityFile=/home/joan/.ssh/id_rsa USUARI_REMOT@SERVIDOR:/ ./PUNT_MUNTATGE/

Amb això tindrem tota l'estructura de directoris, subdirectoris i fitxers al nostre ordinador, tal i com veuràs a la següent imatge, on et mostre els directoris de l'arrel al Drupal 8 d'aquesta pàgina que estàs visitant:
Muntar un directori remot amb SSHFS com si tinguèrem un directori local

I ara, si per exemple obrim un editor per a programar alguns fitxers, podrem treballar còmodament com si estiguèrem editant fitxers al nostre ordinador. En la següent imatge, estic editant un fitxer d'estils CSS amb l'editor bluefish a OpenBSD:
Muntar un directori remot amb SSHFS com si tinguèrem un directori local

* NOTA 1: A OpenBSD, tots els muntatges s'han de fer amb l'usuari root. Si intentes fer coses alternatives, experimentaràs continuament un 'Permission denied'. Per això cal configurar el doas i muntar amb sshfs des del doas, encara que després li podrèm especificar la màscara i id d'usuari amb els paràmetres "-o uid=1000 -o gid=1000".

* NOTA 2: Si vols identificar-te amb certificat digital, hauràs primer de generar-te una clau pública i pujar-la al servidor. Ací tinc un article on explique aquest procès, molt útil quan treballem amb servidors i no volem fer servir usuari i contrasenya.

La veritat és que el rendiment que li pots treure a un punt de muntage amb sshfs és molt gran. I més avui en dia que tenim grans velocitats als nostres routers domèstics. D'aquesta manera també estem tenint un 'núvol' on enmagatzemar els teus documents, fitxers multimèdia, còpies de seguretat, etc.

MÉS INFO
- SSHFS
- FAQs d'OpenBSD

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES