Dos dies amb el Pinebook, el portàtil de 99 dòlars

Dos dies amb el Pinebook, el portàtil de 99 dòlars

I ja està aci, el Pinebook, en viu i en directe. Fa ara un mes vaig comprar-me un portàtil Pinebook per 99 dòlars i, aproximadament 30 dies després m'ha arribat per DHL express de València. Aquest portàil em va motivar pel seu baix consum (5V) i ara estic fent provetes. Hi ha dos models, el Pinebook de 14’’ i el de 11’’, i com a mi els portàtils m’agraden menuts i aquest no va a ser un portàtil principal de treball, vaig compar-me el menut, i és molt bonic i lleuger.

Evidentment es tracta d'un portàtil de 99 dòlars, i el material no va a tindre la qualitat dels portàtils de 1.000 euros que veus a les botigues d'informàtica, però realment val molt la pena, i pots adonar-te quan el tens davant teu. Però, aparentment, és una còpia literal del Macbook Air 13''.

Un acabat molt elegant, sembla el Macbook Air, però de color blanc. Molt lleuger i miniamlista, amb el teclat simètric sense espais en blanc ni teclat numèric. Damunt del teclat hi ha llums led de la bateria o connexió al carregador, del micròfon, etc. Un joguet perfecte per a viatjar lleuger o per a tenir-lo com a servidor de proves a una taula sense ocupar espai.

Dos dies amb el Pinebook, el portàtil de 99 dòlars

Especificacions i característiques
Aquest ordinador de 64 bits té unprocessador de quatre nuclis (Quad-core) ARM Cortex A35 a 1.2GHz, amb 2 GB de memòria RAM LPDDR3. El fabricant Pine64 ven a la seua botiga en línia aquesta mateixa placa base per 24 dólars.

Té un disc dur d’enmagatzematge flash eMMC de 16GB amb GNU/Linux, Wifi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, un teclat molt còmode, un touchpad molt còmode també i multi-toc, dos ports USB, webcam, i un port d’eixida de video amb resolució de 1080p IPS.

Té un pes de 1,2 kg, una resolució 1080p molt bona i les dimensions són de 352 x 233 x 18 mm. La webcam és de 1.2 Mpx (què esperes amb 99 dòlars?).

I té una bateria de 10000mAh i un adaptador de 5V, això vol dir que consumeix el mateix que un telèfon mòbil i que, per tant, pots tenir aquest ordinador carregant-se amb un carregador solar. La bateria dura aproximadament entre 6 i 9 hores.

Sistema Operatiu?
Pinebook té preinstal·lat una versió de KDE Neon modificat, un GNU/Linux molt lleugeret i modern, amb l’escriptori KDE, el Plasma i les seues transparències i efectes molons, els principals programes del KDE, el navegador Mozilla Firefox, la suite ofimàtica LibreOffice i més.

Per si no ho sabies, KDE Neon és una distribució oficial del projecte KDE. La web oficial del projecte és https://neon.kde.org

L'escriptori de KDE Neon és, evidentment, el KDE, que es tracta d'un escriptori dels GNU/Linux moderns molt minimalista i bo:
Pinebook KDE Neon escriptori

L'explorador de fitxers de KDE és el Dolphin, i es tracta d'un explorador molt configurable i potent:
Pinebook KDE Neon escriptori
A banda, no cal dir que pots instal·lar els programes que vullgues. Jo m’he instal·lat Kodi per a veure pelis i series en línia i altres programes.

Per supost el so, la configuració de la llum de pantalla, la webcam i resta de components de maquinari estan funcionant perfectament. I quan estàs molt de rato sense fer-lo servir, s'atura la pantalla i el disc dur en mode en suspensió. I després si li dones click al botó d'arrencar l'ordinador torna tot com estava en dos segons. El mode en suspensió funciona de meravella.

Existeix la utilitat Pine Installer on la comunitat ha treballat molt fort per a donar compatibilitat a altres sistemes operatius com NetBSD, FreeBSD, Arch Linux, Manjaro, el ja esmentat abans KDE Neon, Q4OS, NetBSD, Android 6.0 i mès.

pine installer per al portàtil Pinebook

pine installer per al portàtil Pinebook

De totes maneres, a la web de Pine64 hi ha un llistat dels sistemes operatius compatibles actualment amb el Pinebook, i la llista és prou gran. Hi ha que no els conec, però tens els enllaços per anar consultant la web oficial dels projectes o fòrums de la comunitat.

Coses que m’agraden especialment del Pinebook i l’arquitectura Pine64
M’agrada el preu. 99 euros no són massa per a tenir una computadora nova.

M’agrada que cada vegada hi ha més sistemes operatius distints (pròxim objectiu OpenBSD i FreeBSD com a servidor en aquest portàtil).

M’agrada la forma i pes d’aquest portàtil.

M’agrada que han agafat la idea de la micro placabase Raspberry Pi i li han donat mès poder a la idea (ja que amb una Raspberry Pi no vas enlloc, necessites també un carregador, un adaptador HDMI, un rató, un teclat i un monitor) i amb Pinebook no necessites res més per a poder treballar.

M'agrada la duració de la bateria. Aquest article l'he escrit i actualitzat vàries vegades amb el Pinebook, i duc tota la vesprada treballant amb la bateria i encara va pel 67%.

M’agrada el touchpad, tant per clicks com per a llegir pàgines fent l’scroll movent cap abaix dos dits.
I sobre tot m’agrada que pots cremar una targeta MicroSD i arrencar el portàtil amb un nou sistema operatiu instal·lat a la MicroSD, i si peta, tornes a ficar una altra MicroSD o pots probar tants sistemes com vullgues, sense tocar el disc dur flash eMMC amb KDE Neon.

Coses pendents
Per defecte, el KDE Neon funciona de meravella, però tinc en ment instal·lar a una MicroSD el FreeBSD, OpenBSD i provar també altres sistemes operatius.

Seguirem experimentat, sense pressa però sense pausa.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES