Aplicacions quotidianes a FreeBSD 11.2-STABLE

Aplicacions quotidianes a FreeBSD 11.2-STABLE

Un llistat d'aplicacions és important per a mostrar que els sistemes BSD són entorns collonuts com a entorns d'escriptori diaris a casa, i també per a motivar a la gent que encara tinga Windows o GNU/Linux a provar aquestos sistemes (recorda que MacOS X fa servir darwin, un kernel FreeBSD). Per a guanyar seo en la llengua de Shakespeare, diria que un resum d'aquest article seria 'Hi mates, here you are, this is a list of my best and favourite programs in FreeBSD on my desktop." I és que és important compartir i fer llistats d'scripts, trucs, aplicacions i utilitats vàries, perquè ajudes a altres persones a conèixer el dia a dia en els sistemes informàtics lliures.

El meu escriptori a la FreeBSD 11.2-STABLE que tinc instal·lada al ordinador fixe és l'escriptori Gnome 3, és modern, molt usable, minimalista, elegant i molt molt molt configurable. A mi m'agrada tenir l'escriptori sense massa efectes, sense barres en el centre o laterals (com fan els de Canonical simulant el seu anterior Unity) però sí m'agrada la barreta inferior que mostra les aplicacions. I no m'agraden els iconos a l'escriptori, què anem a fer-li? Cada cosa al seu lloc.


$ pkg search gnome3
gnome3-3.28_1 "meta-port" for the GNOME 3 integrated X11 desktop

Si vull iconos, crear directoris, previsualitzar fitxers, copiar/tallar coses, vaig al Nautilus, l'explorador de fitxers de Gnome. Nautilus és molt personalitzable (themes, partir la finestra en distintes pantalles, afegir barra d'exploració o amagarla, personalitzar les aplicacions per defectes, obrir la terminal a la ruta on estigues, etc) i és un explorador de fitxers molt ràpid. Hi ha una cosa que no m'agrada gens de l'explorador del MacOS X o del Microsoft Windows quan obres l'explorador i estan com uns 3 o 4 segons sense obrir-se, tinc una sensació de sistemes massa lents i pesats. El Nautilus, en canvi, vola i et fa treballar amb directoris i fitxers de manera molt còmoda.


$ pkg search nautilus
nautilus-3.28.1_2 File manager for the GNOME desktop

Veig pelis, en local o en remot (NFS/Samba) amb el clàssic mplayer, perquè és lleuger, amb moltes utilitats i és molt ràpid. La web oficial del projecte és http://www.mplayerhq.hu/design7/news.html. Mplayer és molt configurable, i té unes utilitats que m'agraden molt, com per exemple pots generar un gif d'un video (extrau els clips en format imatge i ho desa tot com un fitxer amb extensió .gif), pots veure un video amb el plugin de Matrix, com a la peli, i encara que semble el Canal + quan emitia codificat, en el mode Matrix sí es pot seguir perfectament una peli. Una frikada total, però és interessant. A banda, pots obrir els videos en pantalla completa, o fer servir l'entorn gràfic o en mode terminal, com a la següent imatge:


$ pkg search mplayer
mplayer-1.3.0.20181224 High performance media player supporting many formats

Però també tinc Kodi, que també et permet tenir la teua música i pelis en un format com si fora una televisió intel·ligent. Amb Kodi també pots executar aplicacions de servidors remots (via FTP, Samba, NFS, etc), pots instal·lar plugins de descàrrega de pel·lícules i de torrents, etc.


$ pkg search kodi
kodi-17.6_8 Award winning media center application

Edite videos fàcilment amb kdenlive. Pots afegir moltes pistes de video i àudio, i té molts efectes.


$ pkg search kdenlive
kdenlive-18.12.0_1 KDE professional quality non-linear video editing suite

I per editar fitxers d'àudio, crear pistes d'àudio, transformar de wav a ogg o a mp3, etc, faig servir l'Audacity:


$ pkg search audacity
audacity-2.3.0_3 GUI editor for digital audio waveforms

Faig servir The Gimp per a editar imatges. És una aplicació magnífica.


$ pkg install gimp
gimp-2.10.8,2 The "meta-port" for The Gimp

Escolte Cs d'àudio amb VLC. VLC és un programa molt bo, però jo nomès li done aquesta utilitat, ja que per a veure pelis ja tinc el mplayer i Kodi, que m'agraden molt més. Però per a escoltar CDs de música sí que em fa molt de joc.


$ pkg search vlc
vlc-2.2.8_16,4 Qt based multimedia player and streaming server

Em descarregue fitxers amb el format p2p de Torrent mitjançant Transmission-gtk. Transmission et permet descarregar els Torrents des de la GUI a l'escriptori o també obrir un servidor HTTP amb una interfície molt xula per a poder descarregar torrents al teu ordinador però remotament, obrint eixa interíficie des d'un ordinador remot a una altra xarxa. Sense dubte, és una aplicació molt bona.


$ pkg search transmission
transmission-2.94_1 Meta-port for Transmission BitTorrent client

Navegue per pàgines webs amb el Mozilla Firefox. A mi m'agrada tenir la última versió, la 64.0 en el cas de la FreeBSD 11.2-STABLE, però també pots instal·lar una versió ESR de Mozilla Firefox. A FreeBSD hi ha molts altres navegadors, però m'agrada aquest i ja tinc prou amb un navegador.


$ pkg search firefox
firefox-64.0_3,1 Web browser based on the browser portion of Mozilla
firefox-esr-60.4.0_1,1 Web browser based on the browser portion of Mozilla

Llegisc notícies amb titulars RSS gràcies a Liferea. Liferea és un lector RSS que m'agrada molt, em permet generar llistes i exportarles en opml, organitzar les meues fonts per directoris, etc, i és molt bonic.


$ pkg search liferea
liferea-1.12.6_1 Simple RSS/RDF feed reader

Ordene i visualitze les meues fotos històriques que tinc al meu NAT de 4Gb amb el programa Shotwell. És molt configurable i funciona de meravella.


$ pkg search shotwell
shotwell-0.30.1_1 Open source photo manager for GNOME

Execute fitxers pdf amb xpdf, una aplicació senzilla, ràpida i que fa el que ha de fer.


$pkg search xpdf
xpdf-4.00_1,1 Display PDF files and convert them to other formats

M'agrada muntar-me màquines virtuals on provar coses a FreeBSD abans de provar-ho al sistema 'pare', o instal·lar-me un servidor web a OpenBSD virtual, o provar coses de Windows, gràcies a VirtualBox. A FreeBSD funciona de categoria.

En la següent imatge veieu les tres màquines virtualitzades que tinc instal·lades en aquestos moments: Windows XP, OpenBSD 6.4 i Ubuntu GNU/Linux 18.10. I els tres a la vegada funcionen molt bé. Pròximament faré un video mostrant el rendiment d'aquestes màquines virtuals en temps real.


$ pkg search virtualbox
phpvirtualbox-5.2.0_1 AJAX Web Interface for VirtualBox

La meua suite ofimàtica és LibreOffice, funciona molt bé i és un gran programa:


$ pkg search libreoffice
libreoffice-6.0.7_4 Full integrated office productivity suite
libreoffice-i18n-6.0.7 Localized interface for libreoffice
ca_valencia-libreoffice-6.0.7 ca_valencia language pack for libreoffice

eMacs, per a qui no el conega, és un editor de textos imprescindible, ja que funciona com a GUI local al teu ordinador però també funciona sense GUI gràfica i el pots instal·lar per a usar al terminal, tant en local com als teus servidors remots. És un programari multiplataforma i el podem instal·lar a MacOS X, FreeBSD, OpenBSD, GNU/Linux i Microsoft Windows:


$ pkg search emacs
emacs-26.1_4,3 GNU editing macros

Komodo, un editor de programació en molts idiomes. M'agrada obrir-me fitxers remots que tinc als meus servidors i treballar còmodament amb aquest editor. És molt configurable (idiomes, personalitzacions, themes, pestanyes, llengües, etc)


$ pkg search komodo
komodo-edit-11.0.2 Multi-language editor from ActiveState

Un dels meus hobbies és l'observació astronòmica i l'astrofotografia. Amb Stellarium tens el Univers al teu ordinador, i és molt molt molt configurable.


$ pkg search stellarium
stellarium-0.18.2 3D photo-realistic sky renderer (planetarium)

A banda d'aquestes aplicacions amb GUI, jo faig servir altres des de la consola com tmux (multiplexador de terminal), youtube-dl (per a descarregar videos de Youtube ràpidament des de la terminal), wget (per a descarregar fitxer mitjançant el protocol http o https), recordmydesktop (per a capturar videos de la pantalla), gnupg (per a cifrar i descifrar fitxers), newsboat (per a RSS en la terminal), Mutt + Procmail + Fetchmail (per als correus electrònics), htop (per a saber els recursos de la xarxa), nmap (per a buscar equipos a la xarxa), irssi (com a client d'IRC) i altres.

Feliç 2019 i que el nou any us porte molta cultura, molts coneixements i molta salut.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES