Newsboat, una excel·lent solució per seguir fils RSS/Atom des de la terminal

Newsboat, una excel·lent solució per seguir fils RSS/Atom des de la terminal

En aquest xicotet article vull esenyar ràpidament el funcionament de newsboat, una aplicació per a llegir notícies, blogs o podcasts des de la terminal.

Tinc dos principis informàtics bàsics i sagrats des de fa més de 20 anys, que provenen de la filosofia UNIX: [1] una aplicació no cal que faça moltes coses, sinó una cosa, i bé, sense errors. I [2] no tot lo nou és millor que lo antic.

Doncs bé, newsboat fa molt requetebé allò que ha de fer. Comencem. Tens un poc de temps al tren, autobús, a casa o al treball, i vols llegir la premsa, o els teus blogs favorits o escoltar i dorotejar un poc sobre els últims podcasts que t'agraden, i tens dos opcions: obrir newsboat des de la terminal i en qüestió de 1 o 2 segons, llegir allò que vols o obrir un navegador web, tipejar les urls de les webs que vols visitar, tancar els 'pop-ups' emergents de publicitat o de butlletins dels diaris i blogs, acceptar la finestreta de la llei de cookies, etc, etc, etc, i anar buscant titulars entre publicitat, videos i fotos.

Jo acostume a dotorejar els titulars de les webs que seguisc (que són més de 40, de manera senzilla i còmoda, amb newsboat, un projecte de programari lliure amb una comunitat activa. La web oficial del projecte és
https://newsboat.org i es tracta d'una aplicació multiplataforma.

Com podràs veure al video, en qüestió de segons ja has pogut obrir-la i pots actualitzar els fils RSS/Atom amb la tecla "r", o accedir exclusivament a un canal (per exemple, a www.eldiario.es com faig jo al video) i si ara fem "r" nomès actualitzem els titulars d'aquesta web.

Tal i com veuràs al video, fent newsboat --help podràs veure tota la resta d'opcions que ofereix el programa.

Pots importar o exportar el teu llistat en format .opml. Jo vaig aconseguir el meu llistat de RSS / Atom perquè de vegades tinc també el Liferea, que també està per a FreeBSD i OpenBSD.
tinc un portàtil Lenovo Thinkpad x250 de 12'' amb 8GB de RAM i el sistema operatiu lliure OpenBSD 6.4 . En aquest video vull ensenyar l'aplicació lliure newsboat per llegir notícies, blogs i podcasts.

Una de les principals característiques que jo vull d'una pàgina web, d'un escriptori gràfic (Gnome 3 al meu cas) o, per exemple, d'aquest lector RSS / Atom és l'Usabilitat. I aquest és un bon exemple d'Usabilitat, ja que tens unes pantalles molt còmodes per a llegir i mantindre't informat com pots veure a continuació:

RSS Atom terminal NEWSBOAT

Com pots veure, tens una lectura de la informació molt clara i ràpida, sense problemes visuals (i si vols un altre contrast et canvies els colors de la teua terminal), sense anuncis publicitaris ni audios o videos que s'inicien automàticament sense el teu consentiment, sense veure gifs animats o imatges grans que t'obliguen a fer scroll per a poder continuar llegint el teu article, i si hi ha imatges veus les marques clarament a la terminal. I sempre pots fer click sota els enllaços per a obrir-los, bé amb lynx també des de la terminal o dient-li que el vols obrir des del Mozilla Firefox o Chrome o Dillo o el que t'agrade.

Importació de titulars

Podem agafar els fils de canals des d'un altre lector RSS (Liferea, Feedly, etc) exportant-nos un fitxer .opml i després, des de newsboat, important-lo amb el paràmetre --import-from-opml de la següent manera:


joan@NomadBSD ~> newsboat --import-from-opml=/home/joan/Baixades/feedlist.opml
Importació de /home/joan/Baixades/feedlist.opml finalitzada.
joan@NomadBSD ~>

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES