Configurant la FreeBSD 12 armv7 amb Xorg

Configurant la FreeBSD 12 armv7 amb Xorg

He instal·lat la última versió de FreeBSD per a processadors ARM, la FreeBSD 12 armv7, i he configurat l'entorn Xorg per a poder instal·lar un gestor de finestres Window Maker, que és molt lleuger i ja he parlat anteriorment al meu blog sobre aquest gestor de finestres com ací o ací o l'escriptori i aplicacions diferents a OpenBSD. En fi, que és un escriptori que m'agrada molt com podràs veure. I el sistema FreeBSD és molt estable i robust, el Window Maker és prou senzill i lleuger, i la Raspberry és molt xicoteta i no consumeix quasi energia. Doncs bé, en aquest article deixe informació de com fer-ho tu també.

Ací tens el repositori amb les versions de FreeBSD-12.0-CURRENT on et pots descarregar versions per a arm64, armv7, i386, powerpc, etc... per a la Banana Pi, Beaglebone, Raspberry Pi versió 2 i versió 3, CUBOX Hummingboard, Pandaboard i Wandboard http://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/snapshots/ISO-IMAGES/12.0/

Pots descarregar la teua imatge i cremar la MicroSD de la teua Raspberry, el procediment és igual al que ja he explicat en alguna ocasió ací al meu blog personal, però en aquest cas jo m'he descarregat la FreeBSD 12.

Configurant la FreeBSD 12 armv7 amb Xorg

Una vegada instal·lada, pots fer servir paquets o ports, si vols els ports executarem:

portsnap fetch
portsnap extract

Per si vols instal·lar des del paquets, ací tens el llistat de tots els paquetes (packages) disponibles per a FreeBSD 12 per a processadors ARM v7 [ http://pkg.freebsd.org/FreeBSD:12:armv7/latest/All/ ] els quals pots instal·lar amb pkg install
com sempre. Podem buscar els paquets a la terminal fent:

pkg search -g \*

I podem filtrar amb:

pkg search -g \* | grep PARAULA

Instal·lem l'Xorg, Window Maker i el gestor de fitxers PCManFM. A banda, jo també m'he instal·lat l'htop, l'editor Geany, el multiplexador tmux, el visor de fotos xv i altres utilitats que m'agraden.

Ara, una vegada ens hem instal·lat l'xorg, editarem el fitxer /etc/X11/xorg.conf amb:

Section "Device"
Identifier "Generic FB"
Driver "scfb"
Option "NoAccel" "True"
# Option "ShadowFB" "False" #
EndSection

I ara, simplement executem:

startx /usr/local/bin/wmaker

Configurant la FreeBSD 12 armv7 amb Xorg

Vaig veure la configuració de les X a https://forums.freebsd.org/threads/beagleboneblack-problem-running-xorg…

Informació sobre el gestor de fitxers PCManFM a la web oficial del projecte https://wiki.lxde.org/en/PCManFM

Alguns altres sistemes de fitxers lleugers són:

  • qtfm - explorador de fitxers
  • sunflower - explorador de fitxers a l'estil de Midnight Commander, però amb pestanyes on pots obrir la terminal.
  • ytree - explorador de fitxers que sembla MS-DOS

Espere que trobes útil aquest article i et motive a compartir els teus propis experiments també.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.