Muntant automàticament un USB remot compartit amb SAMBA/CIFS

Hacker

Compartint fitxers des de USB amb SAMBA/CIFS molt fàcilment a una LAN domèstica
Continuant amb la idea que vaig explicar a l'article Compartint dades via Samba des del Router Pepephone, perquè no havia tingut un router nou des de feia uns 10 anys aproximadament, ara deixe ací la manera en que els ordinadors munten el USB del router de pepehone a un directori local de manera automàtica a l'arranc del sistema FreeBSD i tenim de manera senzilla una xicoteta LAN on tots fan servir l'USB enxufat al router.

A l'article anterior, explicava que per a muntar manualment l'USB que tenim al router, nomès ens cal escriure la següent línia:


mount_smbfs -T 192.168.1.1 //joan@192.168.1.1/pelis /mnt/

o també amb -I:


mount_smbfs -I 192.168.1.1 //joan@192.168.1.1/pelis /mnt/

I, a continuació, veurem que el sistema ens demana la contrasenya que hem configurat al SAMBA/CIFS del router de pepephone, i una vegada la introduïm, vuerem que ja tenim muntat el directori.

Aleshores, si ja tenim l'USB muntat correctament sense incidències, podem afegir amb total seguretat la següent línia al fitxer de muntatge /etc/fstab per a que munte l'USB a l'arranc dels ordinadors i no tinguem que muntar-los manualment:


//USUARI@SERVIDOR/DIRECTORI_COMPARTIT /PUNT/DE/MUNTAGE smbfs rw,-N,-I192.168.1.1 0 0

Fixa't que he afegit la -N, i és per a que no ens demane la contrasenya. També caldrà escriure-la al fitxer ~/.nsmbrc de la següent manera:


[192.168.1.1:USUARI]
password=contrasenya

* la IP o nom de servidor, i l'usuari, ha d'estar en lletres majúscules.

Si enlloc de IP tinc un nom de servidor (usant el /etc/hosts i traduïnt un nom a una IP) cal afegir també el nom del servidor en majúscules. Per exemple, al fixe amb FreeBSD tinc:

[NUVOLET:JOAN]
password=____________

Per exemple, a la imatge dels quatre ordinadors amb els usuaris "pepe", "paco", "anna" i "sandra" amb la contrasenya "12345" per a tots, nomès seria ficar a cada ~/.nsmbrc de cada usuari el seu nom (*majúscules!) i la contrasenya, per exemple a l'usuari "pepe" seria:


[192.168.1.1:PEPE]
password=12345

I ara, no oblides també afegir-ho a /etc//etc/nsmb.conf per a que l'fstab el munte a l'arranc.

Com hauràs vist, aquesta funcionalitat del meu nou router de Pepephone em va bé per a la meua LAN domèstica ja que puc tenir un sistema NAT gratis i sense complicacions. El rendiment no serà per a llançar coets, aleshores no et fiques a copiar i descarregar pelis o altres fitxers de manera massiva, paciència i bons aliments.

Post-data:
A la imatge d'aquest article, veuràs dos ordinadors amb FreeBSD i altres dos amb OpenBSD que són dos sistemes operatius UNIX lliures que m'agraden molt i que faig servir des de fa molts anys, quan treballava a Barcelona amb HP-UX ;-) Et recomane que els dones una oportunitat si vols tenir un servidor o un ordinador en producció de manera estable i segura.
En aquest article Cómo montar un servidor doméstico con OpenBSD t'explique de manera fàcil i ràpida, com començar a tastejar amb l'OpenBSD.

Espere que aquest article et siga últi, et motive a fer coses semblants o a fer servir programari lliure.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES