Primer de tot vull comentar que he realitzat aquesta instal·lació (i per tant, també aquest article) gràcies als apunts i video de Youtube de Bitplanet anomenat Ubuntu: instalar DNIe en 5 minutos on ens explica d'una manera molt senzilla com es fa aquesta instal·lació. Si vols saber tots els detalls i les ordres per a provar el teu tarjeter USB , mira't el video o llegeix el seu article on fa una explicació completa: https://bitplanet.es/linux/instalar-lector-dnie-en-ubuntu-15-04-y-super…
Jo, com de costum, faig aquest article breu que funciona com a manual ràpid, aleshores vaig a deixar tota la literatura.
Per tenir el DNIe nomès cal instal·lar els tres paquets:
sudo apt-get install pcscd pcsc-tools opensc-pkcs11
Ara farem un updatedb per indexar els nous programes i els fitxers d'aquestos.
A continuació, necessitem saber la ruta completa per al mòdul opensc-pkcs11.so que el podem trobar amb:
locate opensc
Per exemple, al meu cas: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/opensc-pkcs11.so. Copiem aquesta ruta i la carreguem al navegador Iceweasel (el Firefox de Debian) i ja ho tenim.
Ara nomès ens cal instal·lar els certificats del DNI Electrònic desde la pàgina www.denielectronico.es/descargas/ i ara a "Certificados x509, Autoridades de Certificació y Autoridades de Validación".
Cal instal·lar 2 certificats:
- El primer "AC Raiz" i, dins d'eixa pàgina, descarreguem el segon.
- El primer "AV DNIE FNMT" i, dins d'eixa pàgina, desarreguem també el segon.
Carreguem els certificats al Iceweasel, un a Autoritats i l'altre a Servidors, i ja tenim funcionant correctament el DNI Electrònic Espanyol a Debian 8 Jessie.
A modo informatiu, ací teniu els dos dispositius que tenim a la feina per a accedir amb certificats de tarjeta. Els dos són totalment compatibles amb Debian i Ubuntu (no fem servir altres distribucions):
- Lector miniLECTOR bit4id USB
- Lector SCR3310 2.0 SmartOS USB de SCM Microsystems
Moltes gràcies a la gent de Bitplanet per compartir el seu coneixement ;-) gràcies a articles com el vostre fem crèixer el programari lliure i motivem a més gent a passar-se al mòn de la informàtica oberta, científica i col·laborativa.