Les meues aplicacions favorites i diàries a OpenBSD 6.6

Les meues aplicacions favorites a OpenBSD 6.6

M'agrada OpenBSD i des de fa molt de temps és el meu sistema d'escriptori als meus portàtils per ser minimalista, estable i segur. En aquest article explique les meues aplicacions favorites.

Si utilitzes un ordinador (o un smartphone o una tablet) i fas un recompte, al final no són tantes les aplicacions que fem servir en el nostre dia a dia: un reproductor de música i video, un navegador d'internet, una calculadora, etc, doncs bé ací vull llistar les aplicacions que jo faig servir.

Hi ha moltíssimes més aplicacions (més navegadors gràfics i de consola, més aplicacions de disseny i maquetació, molts jocs com pots veure a https://mrsatterly.com/openbsd_games.html, etc, però a mi no m'agraden els llocs i treballe perfectament bé amb les següents aplicacions del llistat.

Per a començar vull citar l'i3-gaps. Des de que vaig descovrir els escriptoris enrajolats (tilling desktop en la llengua de Shakespeare) em va agradar molt aquesta manera de treballar, i concretament l'escriptori i3, i més encara el i3-gaps perquè permet deixar un espai dentre les finestres. L'escriptori llueix així amb una terminal:

Però pots mantenir una organització de finestres vertical a i3-gaps de manera ilimitada amb les finestres que necessites (una peli, un terminal, un editor de text, etc):

O també una divisió de finestres horitzontal al teu gust. Moure'ns pel i3-gaps és molt senzill:

Bluefish, és un editor de codi, soporta molts llenguatges.

GNU eMacs, és un programari molt bo per a programar, per a generar fitxers al org-mode, per a editar fitxers LaTeX i crear PDF's, i molt més.

Mozilla Firefox. M'agrada la versió ESR. A OpenBSD 6.6 anem per la versió Quantum 68.2.0 ESR. Moltes aplicacions que fem servir avui en dia les usem des del navegador web. M'agrada Firefox perquè és molt estable.

Impressive, desenvolupat en python aquest programari permet fer presentacions modernes agafant imatges o documents PDF, però també diapositives d'imatges per a un escaparat. Fa poc, en aquest article vaig parlar d'Impressive. Dóna-li una ulladeta i veuràs:

Audacious, un reproductor que recorda l'antic Winamp. Funciona molt bé el seu equalitzador. Permet plugins i themes.

Cmus és un reproductor d'àudio molt bo per a la terminal. És molt ràpid i ofereix moltes opcions. Tinc importada tota la meua llibreria de música, i nomès cal obrir 'cmus' i ficar música mitjançant combinacions de tecles.

Audacity és un editor de pistes d'àudio. El faig servir des de fa molts anys. Permet moltes opcions. És un programari de gran qualitat.

ssvnc-viewer és el client que faig servir per a controlar ordinadors remotament amb VNC, i als ordinadors remots o servidors cal instal·lar x112vnc per a que llancen el dimoni VNC esperant al client.

Evince és un programari per a llegir PDF's, permet mode noctur, subratllar, pantalla dual i molt més.

The Gimp és un editor gràfic per al disseny digital. Un programari molt bo. Sóc molt fan.

Darktable és un programari molt bo per a editar imatges RAW i millorar moltes característiques. Permet importar imatges o directoris complets. Molt recomanable.

Mutt és el meu client de correu electrònic des de fa més de 10 anys. Ara tinc una configuració IMAP del Gmail, aleshores veig per la terminal exactament el que configure amb el navegador al Gmail.
OpenBSD imap Gmail Mutt cliente correo

mpv és un reproductor de video que es podria dir que és una versió millorada de l'antic mplayer. Permet moltes opcions. 100% recomanable.

Newsboat és un lector de titulars RSS per a la terminal. Va super bé i és molt fàcil configurar-lo. Jo normalment llegisc les notícies amb Newsboat estalviant-me haver de visitar webs i blogs.

Stellarium és un programari molt bo per a saber cada dia més sobre observació astronòmica.

LibreOffice és una suite espectacular. A OpenBSD 6.6 tenim la versió 6.3.2.2.

PCManFM és el meu explorador de fitxers favorit. La web oficial és https://wiki.lxde.org/en/PCManFM. Aquest explorador permet moltes opcions: mostrar panel lateral en forma d'arbre, mostrar menús amb icones, dividir pantalla, etc, etc, etc. A mi m'agrada tot minimalista de la manera que ho veus a la següent imatge:

Transmission-gtk és un client de Torrents molt bo. Permet generar un servidor web i gestionar les teues baixades de torrents perfectament des del navegador. També pots configurar usuari i contrasenya. Molt recomanable.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES