Aquestes són les aplicacions que faig servir cada dia al meu portàtil Lenovo Thinkpad x250 amb OpenBSD 6.2 (en la llengua de Shakespeare seria algo com "These are the applications I use day by day on my laptop Lenovo Thinkpad x250 using OpenBSD 6.2 installed as a daily desktop.").
En aquesta ocasió, no vull parlar d'OpenBSD o FreeBSD o l'origen del kernel del MacOs X ;-) ni del programari lliure en general, perquè són coses que ja he parlat i reparlat al meu blog amuntó de vegades i, si la gent no vol entendre què significa la llibertat d'expressió, la soberania digital o que compartir ciència és bo, és el seu problema i no meu. Els sistemes BSD i el programari GNU està ací per a quedar-se, senyores i senyors.
Adintrant-nos amb el meu article, no cal dir que faig servir moltes utilitats del món UNIX en ordres perquè són molt ràpides i eficients, per allò de la filosofia UNIX de "una aplicació que fa nomès una cosa però la fa molt bé", com per exemple screen, git, mutt, nmap, asciidoctor, tmux, irssii, feh, wget, df, du, htop, ssh i scp, rsync, emacs en la terminal o l'editor vi, mpg123, mplayer o tantes i tantes utilitats de terminal, però el meu objectiu en aquest article és mostrar les aplicacions més "gràfiques" (encara que no totes tenen un GUI) per a mostrar com seria el meu dia a dia treballant amb OpenBSD com a sistema d'escriptori. Evidentment és una solució que no recomane a tot el món, i que ni tampoc li agradarà a tot el món, però si t'agrada el món del programari lliure, i t'agrada tenir un sistema operatiu 100% segur i molt robust i estable, i vols tenir un escriptori que vaja molt ràpid i siga molt lleuger, tal vegada ací tens algunes utilitats que et poden agradar.
Començaré parlant del meu escriptori, on faig servir des de fa molts anys l'escriptori WindowMaker, wmaker per als amics, tot i que he provat el Gnome 3, el Gnome Classic, , l'Xfce, Fluxbox, etc... però el l'escriptori WindowMaker és un escriptori rapidíssim, molt lleuger i fa tot el que vull i necessite al meu treball i a la meua vida d'oci.
I la configuració del l'escriptori WindowMaker està molt completa. Pots canviar també els themes gràfics, crear espais virtuals (jo sempre tinc quatre), configurar el comportament del click i dobleclick, la velocitat del rató, el comportament complet de l'escriptori, etc.
Pots minimitzar les finestres o recollir-les, podent tenir moltes finestres al mateix temps i sense que siga una incomoditat o perdre espai. Aleshores podem enrollar algunes finestres, altres minimitzar-les i tenir-les aparcades a la part de baix, també podem Ctrl+
I sempre que estigues treballant notaràs que es tracta d'un escriptori molt lleuger al moure't per els espais virtuals o al obrir noves finestretes i caixetes. I no nomès això, en aquesta captura de pantalla veuràs que tinc transparència real gràcies a compton, un bon programari per a instal·lar amb l'escriptori WindowMaker si fas servir moltes aplicacions de terminal:
Xfe és el meu navegador de fitxers. Molt configurable. A mi m'agrada partir-me la visualització en dues columnes, però pots navegar pels teus fitxers nomès amb 1 columna (com a KDE, Gnome, Windows, MacOS X, etc). Permet personalitzar pràcticament tot i és super ràpid, i quan dic super ràpid vull dir super ràpid. Pots veure més opcions, documentació i captures de pantalla a la pàgina oficial d'Xfe
Navegue per la web (Blogs, periòdics en línia, xarxes socials, etc...) amb Mozilla Firefox, puc instal·lar midori, chromium i altres, però aquest és el meu navegador favorit per moltes raons. Evidentment cal valorar el navegador web que s'adapta millor a les nostres necessitats, ja que avui en dia moltes aplicacions i serveis que fem servir els fem sovint des d'un navegador web (ja siga a un ordinador portàtil, a un telèfon intel·ligent, a una tauleta digital, etc). Jo per exemple faig servir el Mozilla Firefox per a llegir Facebook, per a Gmail i Google Drive, per a Google maps, per a veure videos amb Youtube o Vimeo, per a escriure des de l'entorn web de Telegram, i un llarguíssim etcètera de possibilitats. I per totes aquestes coses, el navegador Mozilla Firefox em soluciona aquestes funcions:
Cmus és un programa de terminal per a escoltar música, crear playlists, navegar pel sistema de fitxers, etc... és molt configurable i a mi m'ordena molt bé la meua música i funciona suuuuper ràpid:
Faig servir també VLC per a música i pelis:
Tinc totes les meues fotos ben organitzades i faig servir Shotwell, que permet importació de fotos, fer zoom fàcilment a totes les fotos des de la barra de baix, veure un històric de directoris, etc, i va molt ràpida:
Mozilla Filezilla és el meu client favorit de transferències FTP, et permet limitar l'ample de banda de les transferències:
Krita és un bon programa de disseny que, com la resta d'aplicacions, és programari lliure i multiplataforma. És molt recomanable per a fer retocs i cartells.
I junt amb l'anterior programa esmentat, The Gimp és un gran programa per al disseny digital i retoc fotogràfic. Sóc un fan des de fa molts anys:
Kdenlive és un editor de video molt bo, que permet pujar molts clips, tallar-los i ajuntar-los amb diversos efectes, pujar diferents àudios i va molt ràpid amb fitxer mp4 de la meua càmera GoPro on em grabe videos d'skateboard:
Transmission-gtk m'agrada molt com a gestor de descàrregues Torrent, perquè puc fer-lo servir a l'escriptori i també des de la xarxa mitjançant el seu entorn HTML, aleshores pots pujar nous fitxers de torrent i controlar-los des d'una xarxa diferent. Molt recomanable per a servidors de Torrents domèstic on podràs gestionar totes les teues descàrregues des del telèfon intel·ligent o la tauleta a qualsevol lloc i les descàrregues aprofitaran el teu ADSL de casa:
Pots accedir al navegador i llançar http://localhost:9091 (per defecte) si previament arranques el dimoni del transmission fàcilment amb:
sh /etc/rc.d/transmission_daemon start
Stellarium, un espectacular programa molt bo d'observació astronòmica i d'estudi d'objectes de planetària i d'espai profund. Permet moltes opcions com el control des de telescopi, geolocalització, càlcul de posicions del cel i moltes coses més, una meravella de programari que és multiplataforma també:
Sóc usuari (i un gran fan) de l'Emacs des de fa molts anys. I del senyor Richard Stallman també. Emacs Funciona bé en escriptori i des de la terminal, i és molt configurable i permet fer mooooooltes coses (edició de fitxers, programació, shell, ftp, etc):
Geany és un gran editor per a desenvolupar fitxers escrits en el llenguatge python o en HTML/CSS, o en PHP o en molts altres llenguatges. És configurable, té un terminal incrustat, permet themes:
LibreOffice, què cal dir d'aquesta suite ofimàtica lliure? Un programari molt bo que permet crear textos, documents PDF, fulls de càlcul, presentacions gràfiques i bases de dades amb 'Base'. Un luxe de programari, que es tracta d'un clon d'OpenOffice:
Xpdf és el meu client per a llegir documents PDF a OpenBSD (i també a FreeBSD, el sistema operatiu que tinc al meu PC de casa). Xpdf és molt ràpid, que per a mi és molt important, i permet configurar la visualització de documents:
Wireshark també és un dels paquets que tinc descarregat a OpenBSD, es tracta d'un scannejador de tràfic molt conegut i amb moltes opcions que pots trobar a molts sistemes operatius, especialment a distribucions de GNU/Linux especialitzades en la seguretat (com Tails, Kali Linux, Parrot Linux i altres):
Doncs bé, espere que aquest llistat dels meus paquets favorits a OpenBSD com a sistema d'escriptori et resulte interessant i t'anime a provar-lo o, almenys, a compartir també el teu programari favorit. La Comunitat del Programari Lliure et necessita ;-)
Vols tastar l'OpenBSD? Entra ara a la seua web oficial http://openbsd.org
No és un programari comercial, ni és l'objectiu del projecte en absolut, doncs el pilar d'OpenBSD és mantenir-se centrat en la seguretat i la criptografia. Però, com t'he demostrat, pot ser un super estable sistema d'escriptori diari al teu portàtil.