Instal·lant a una màquina virtual l'OpenBSD 4.5 com a servidor d'aplicacions

Hacker

OpenBSD, el sistema operatiu de la seguretat informàtica

Avui continuarem parlant de llibertat i seguretat. Nosaltres, administradors de sistemes i desenvolupadors, ens muntem servidors de proves a casa on instal·lem un servidor web com l'Apache, el Cherokee o el Lighttpd, o un SVN, o simplement configurem un Samba i el tenim de servidor d'arxius, o li fiquem SSH i VNC i així podem controlar la casa remotament des de qualsevol lloc. En aquest cas vull recomanar-vos el sistema operatiu OpenBSD, que degut al seu currículum vitae s'ha guanyat la fama de ser el més segur de tots els sistemes. Segueix llegint i aprèn aquest Unix, en aquest cas l'he instal·lat a una màquina virtual sobre la meua Debian GNU/Linux.

Motivat pel vídeo a youtube de Instal·la't OpenBSD en 5 minuts, he volgut fer unes captures de pantalla per mostrar lo fàcil que és instal·lar-lo en 5 minuts perquè, realment, mereix la pena. Aquest sistema és el millor per muntar un servidor Router/NAT/Firewall amb encriptació integrada o un servidor web 100% segur... però també és molt bo per instal·lar-te un sistema d'escriptori (KDE/Gnome/etc..), fer les pràctiques de programació en python, treballar amb l'OpenOffice, instal·lar el aMule, l'amarok, el firefox, etc... en definitiva, és un bon sistema per molts tipus diferents de perfils d'usuaris (per supost si lo que tu vols és treballar amb vídeo, registrar bandes de música o fer projectes amb l'AutoCAD aquest no és el teu sistema operatiu...).

Entre moltes alres coses, lo que, en la meua opinió, diferència principalment a la comunitat BSD i la comunitat 'linuxera' és que al BSD la gent no crea flames estúpids com 'el meu escriptori és més guai', 'el meu programa de música és millor', etc... i participa d'alguna manera amb traduccions, documentació, betatesting, etc... la comunitat de BSD vol avançar mantenint robustesa, seguritat i estandarització.. i després les aplicacions són decisió de cadascú.

Anem a instal·lar-lo, va. Com amb la Debian GNU/Linux... tens CD's d'OpenBSD mantinguts pels administradors del projecte, tens molts servidors FTP amb imatges completes iso de sistema o imatges iso amb el sistema base tipo "Debian CD net install", és a dir, per fer instal·lacions des de la xarxa. Jo sempre ho faig així... em descarrego la imatge ISO bàsica des d'un FTP i faig la instal·lació dels paquets en línea per FTP.

Anualment, per ajudar econòmicament al projecte, compro algunes samarretes frikis d'OpenBSD des de la pàgina web. Pots descarregar OpenBSD lliurement des de FTP de la llista de servidors però vull recordar-te que la compra de CD's garanteix la continuitat del projecte!!!. No esperes a que ningú faci les coses, fes-ho tu mateix... ajuda als projectes que t'agraden i participa activament si tens temps.

Molt bé, continuem... una volta tingues el CD, inicia l'ordinador o la màquina virtual (al meu cas, estic fent servir VirtualBox sobre Debian GNU/Linux Lenny). Ara veuràs un prompt d'OpenBSD, si?... doncs... let's rock!

La primera pregunta diu: Install o Upgrade o Shell... al nostre cas li donem a la 'I' perquè volem instal·lar-ho. Si tens una versió d'OpenBSD anterior a la 4.5 li direm 'U'.

Ara ens pregunta sobre la configuració del nostre teclat. Li direm 'es'.

Ara comença el el particionat. Permet que et diga que no és més difícil que a Windows, Mac o GNU/Linux.. simplement és diferent, hehe :-)

En aquest cas jo estic instal·lant OpenBSD com a sistema virtual i vull gastar "tot el disc" sense particions... així que li dic **all** i no me complique... però pots particionar el teu disc i asignar particions als diferents directoris que vullgues.. en aquest cas consulta la documentació des del google... en aquest article no vull entrar en el tema del particionat a OpenBSD..

Ara configurem la xarxa... ens detectarà la tarjeta de xarxa i ens demanarà si té configuració manual o dhcp, etc..

Acabem de dir-li la configuració de la xarxa, dels DNS's, del nom de la màquina, de la contrasenya del root, etc... i començarà la instal·lació de paquets. Yeah!...

Ara, per instal·lar els paquets, et pregunta si els tens a un servidor http, a un servidor ftp o al CD. Jo, al meu cas, li dic un servidor ftp de rediris.

Li dic **all** per a que instal·le tots els grups de paquests.

Aquest és el procés d'instal·lació dels paquets... si tens un CD complet dura uns 3 minuts... si és un servidor ftp doncs durarà segons la velocitat de tranferència de la xarxa.

I ja està. Reincia la màquina i ja tens un sistema Unix complet. Ara ja pots instal·lar-te un Apache, configurar el teu PHP i muntar-te el wiki que sempre has volgut.

Benvingut a OpenBSD.
Gaudeix la robustesa de la llibertat.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES