Per a qui encara no ho sàpiga, els processadors x86 ja no són els reis suprems del món dels computadors. Ara tenim l'arquitectura ARM que cada vegada està sent més utilitzada.
Avui en dia, l'arquitectura Arm ja no nomès és per al món dels telèfons intel·ligents, sinó que existeixen molts sistemes operatius i microordinadors que ens poden servir cada dia donant-nos multitud de serveis. I és que - seguidors del luddisme a banda - els Arm, que junts amb la IPv6 estan creant a poc a poc la Internet de les coses o iOT, han vingut per a quedar-se, tot siga dit. Si no t'ho creus mira aquesta demo del Home Assistant https://demo.home-assistant.io i pensa sobre les seues possibilitats. Al·lucinant, no?
Farà un parell de setmanes, més o menys, vaig escriure un article sobre com és la BeagleBone Black i què ens pot oferir aquesta placa. I ara, en aquest article que estàs llegint, explique com instal·lar el meu sistema operatiu favorit, OpenBSD 6.5, a la BeagleBone Black, que és una placa d'arquitectura Arm-7 per a desenvolupament i té un processador AM335x 1GHz ARM Cortex-A8processor, 512 Mb DDR3 RAM, ethernet, microD slot, 4GB 8-bit eMMC integrat a la placa i més funcionalitats molones. Per defecte tenim Debian GNU/Linux "Stretch" preinstal·lat, però OpenBSD funciona de meravella instal·lat en aquesta placa :-)
Instal·larem OpenBSD/armv7, que és un port d'OpenBSD per a sistemes basats en ARMv7. Tens més informació a http://www.openbsd.org/armv7.html
Pots veure tots els detalls al meu anterior article sobre la BeagleBone Black http://joancatala.net/node/1420
Cremem la última versió d'OpenBSD/armv7 a una MicroSD
Per a començar, anirem a https://ftp.openbsd.org/pub/OpenBSD/6.5/armv7/ i descarregarem la imatge miniroot-am335x-65.fs. A mi m'agrada la branca RELEASE d'OpenBSD perquè és més fàcil gestionar paquets a llarg termini.
Cremarem la imatge amb dd de la següent manera:
dd if=miniroot-am335x-65.fs of=/dev/rsd1c bs=1m
Ací tenim bones notícies: podem instal·lar OpenBSD a la MicroSD card també, és a dir podem usar-la per a fer la instal·lació i també per a que siga el disc dur del sistema operatiu per a sempre, aleshores no et cal comprar dues MicroSD, podem fer servir la mateixa per a les dues coses.
Però jo preferisc instal·lar el sistema operatiu al disc eMMC integrat a la placa BeagleBone Black. Això ho veurem més avall en aquest article.
Connexió serial a la BeagleBone Black amb un cable USB TTL
Com que anem a muntar un servidoret sense monitor, ara durant la instal·lació, necessitarem connectar un cable USB TTL a un port sèrie (COM3 al meu cas) tal i com explique al primer article http://joancatala.net/node/1420
Connectarem des d'un OpenBSD amb:
doas cu -l /dev/cuaU3 -s 115200
Connectarem des d'un Ubuntu Linux amb:
sudo apt-get install screen
sudo screen /dev/ttyUSB0 115200
Instal·lació d'OpenBSD a l'eMMC de la BeagleBone Black
Ja he comentat abans que podem instal·lar OpenBSD tant a la MicroSD o al dispositiu eMMC integrat a la placa. Aleshores, durant el procés d'instal·lació tindrem la possibilitat d'especificar on volem fer les particions i instal·lar els sets d'instal·lació: sd0 i sd1. El primer és l'eMMC i el segon és la MicroSD:
Avaliable disk are: sd0 sd1.
Wich disk is the root disk? ('?' for details) [sd0]
Farem el procés d'instal·lació com sempre. Durant la instal·lació els dispositius de xarxa que ens agafa és smsc0 i wlan0. Jo m'he connectat a la meua xarxa mitjançant un cable RJ45 per tal de tenir ràpidament una IP dinàmica i no complicar-me durant el procès d'instal·lació.
I ja ho tindrem en pocs minuts. Ara tenim un servidor OpenBSD que consumeix molt poc amb el seu adaptador 5V perfectament llest i operatiu. La última coseta que tinc pendent és buscar alguna caixeta per a la BeagleBone Black, ja que no m'agrada tenir els cables enmaranyats i les plaques brutes de pols.
I bo, finalment he configurat la xarxa i li he donat una IP estàtica dins de la meua xarxa editant /etc/hostname.smsc0:
inet 192.168.1.5 255.255.255.0 NONE
Ací tens alguns detalls d'aquesta maquineta funcionant amb OpenBSD 6.5: