Instal·lació de Drupal 10 sobre Laragon a un PC amb Windows

Instal·lació de Drupal 10 sobre Laragon a un PC amb Windows

Doncs bé, Drupal sempre va endavant, sense cridar massa l'atenció, però innova en cada versió, i ara amb Drupal 10 tenim moltes novetats. Com pot ser sàpigues, a partir de novembre 2023 Drupal 7 ja no tindrà cap desenvolupament més, i ja ens quedarem entre les versions 8, 9 i 10. Tot i que ara la versió 10 és la versió ja anunciada en la web oficial del Projecte, així que si tens una encara amb la versió 8 espabila i actualitza nomès pugues.

Per a començar a entrar en matèria, a la nova Drupal 10 han reemplaçat Symfony 4 i ara Drupal corre baix Symfony 6, i PHP 8.1 és la versió requerida per a fer un sistema web segur.
Els desenvolupadors estàn limitant jQuery afegint comptonents moderns de JavaScript i netejant moltes línis de codi i molts fitxers. Aquesta, probablement és, ara, una de les principals característiques de Drupal 10.

També, per a la publicació de continguts, és notori esmentar que han reemplaçat CKEditor 4 i ara, Drupal 10 té l'editor CKEditor 5 que millora molt l'experiència en la publicació de continguts. Un article més detallat sobre les innovacions i novetats de la nova versió 10 de Drupal les pots trobar en aquesta web.

I, per cert, una altra novetat en la que ja estan treballant des de fa un cert temps i que prompte veurem resultats són les actualitzacions automàtiques, actualment en versió Beta, el sistema detectaria noves versions de la base de dades i t'ajudaria a que el sistema sempre estiga en la última versió. Estarem atents!

També estan treballant en una cosa que serà una de les millors avanços del Segle XXI, un cercador de projectes, així enlloc d'anar buscant els projectes com sempre em fet seria un entorn web amb una usabilitat molt millor per a aprendre de nous mòduls, cercar nous themes, etc. Estic veient aquestes novetats i a mi em recorda a la web de gnome-look.org

Aquesta vegada he volgut instal·lar-me un entorn Laragon a un antic portàtil amb Windows, aleshores anem a aprendre algo nou, i no com faig de costum un entorn a OpenBSD + Nginx + MariaDB. En aquesta ocasió Laragon al Windows, una solució per a qualsevol persona que no vullga perdre temps en la part de sistemes d'un servidor web, de bases de dades i de correu.

Doncs bé, anirem al web oficial de Laragon i el descarregarem. Veurem que hi ha dues versions, la portable i la completa (que és un WAMPP), jo descarregaré la completa perquè té les últimes versions de tots els components. Més fàcil impossible!
Instal·lació de Drupal 10 sobre Laragon a un PC amb Windows

Instal·larem Laragon en pocs minuts. Veurem que tenim PHP 8.1, el servidor web Apache, MysQL, Node.js, Python i més. Ara arrancarem el servidor web i veurem la pàgina principal:
Instal·lació de Drupal 10 sobre Laragon a un PC amb Windows

Ara descarregarem Drupal 10 des de la web principal del projecte Drupal i ho descomprimirem a l'arrel del servidor en la ruta C:\Laragon\wwww:
Instal·lació de Drupal 10 sobre Laragon a un PC amb Windows

Des del botó "Database" de Laragon, accedirem icrearem una base de dades i, per defecte, em de saber que l'usuari és root i sense contrasenya. Per defecte, l'entorn de bases de deses és HeidiSQL però podem instal·lar PhpMyAdmin si ho preferim. Jo amb HeidiSQL ja m'apanye bé, la veritat. (laragon9)

I bé, una vegada ja tenim el Drupal 10 descomprimit i tenim una base de dades, ja podem arrancar el servidor web i, si anem a http://localhost veurem la primera pantalla d'instal·lació de Drupal 10: Instal·lació de Drupal 10 sobre Laragon a un PC amb Windows

A continuació caldrà que sel·leccionem el perfil d'instal·lació de Drupal, tal i com mostra la següent captura de pantalla:
Instal·lació de Drupal 10 sobre Laragon a un PC amb Windows

I instal·larem fàcilment tots els paquets del core i de traduccions de Drupal 10:
Instal·lació de Drupal 10 sobre Laragon a un PC amb Windows

El sistema ja ens avisa que la instal·lació ha finalitzat i Drupal 10 ja està instal·lat amb el nou tema Olivero. Més minimalista i totalment responsiu, modern i accessible.
Instal·lació de Drupal 10 sobre Laragon a un PC amb Windows

PROGRAMARI DESTACAT EN AQUEST ARTICLE
- Drupal
- CkEditor
- Laragon
- HeidiSQL

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES