Com bé diu Richard Stallman, fundador del projecte GNU i de la Free Software Foundation, l'anomenat 'cloud computing' no és algo massa segur, per dir algo, perquè realment es tracta del servidor d'algú que no ets tu.
I és per això que moltes vegades ens plantegem si fer servir un núvol per a les nostres dades a l'empresa o a casa, ja que per un costat ens ofereix comoditat i duplicitat de les dades, però per altre perdem totalment el control.
Doncs bé, en aquest article vull comentar breument una línea de treball on configurem un núvol amb la nostra informació cifrada, i tal vegada per a molts casos i situacions, aquesta és una solució fàcil.
El que farem serà, per exemple, fer servir el Google Drive com a núvol. Ens podem instal·lar l'aplicació fàcilment i això farà que les carpetes del Windows (en cas de tenir-ho a Windows) sincronitzaran automàticament amb el núvol del Drive. De fet, podem configurar que nomès es sicnronitzen algunes carpetes i no totes. Podeu descarregar Google Drive des de la seua web oficial: https://tools.google.com/dlpage/drive/index.html?hl=eu
Una vegada instal·lat, tindreu les icones al vostre escriptori, i si accediu, veureu que les carpetes que tinguem creades des del nostre ordinador també les veurem també al web en pocs segons, i viceversa. La única qüestió és que, de moment, les dades són totalment manipulables per l'administrador del núvol, i clar, el que volem és fer servir un núvol però amb total privacitat.
Doncs bé, el que farem serà instal·lar GNUPG, o un programari anomenat Kleopatra que ens ajuda a tot açò ja que porta GNUPG i un gestor de claus públiques i privades per a que no tinguem que treballar des d'ordres de consola.
Instal·larem Kleopatra des de la seua web oficial i el instal·larem com fem normalment a Windows. A continuació caldrà que importes la teua clau privada i totes aquelles claus públiques dels teus contactes o usuaris amb els que compartiràs el núvol.
Bàsicament, el truc que volia comentar és aquest. A la meua feina tenim aquest muntatge i funciona bé, i aleshores ja pots afegir fitxers amb dades personals, amb informacions sensibles, etc, que com tenim les dades cifrades, no tenim cap problema de pujar-ho al nostre núvol i compartir carpetes en internet.
En aquest article no vaig a entrar a explicar com és el cifrat asimètric, què són els certificats digitals i les claus privades/públiques, etc, ja tinc molta informació en aquest blog meu o ja existeix massa webs i tutorials per internet. Nomès volia compartir aquesta idea per si voleu tenir un núvol per a temes professionals o personals, però sense por de que algú puga accedir a certes informacions.
Espere que et siga útil aquest article i que t'animes a compartir els teus trucs i coneixements també, per a fer gran entre tots la Comunitat del Programari Lliure.