Fent millores vàries, nou domini i actualitzacions al meu Drupal

Fent millores vàries, nou domini i actualitzacions al meu Drupal

Com cada any, faig algun xicotet canvi al meu blog que he anat tenint en ment però que no vull ser un esclau de les actualitzacions i els hacks continuament, ja que l'objectiu que té és, simplement, servir-me de recordatori de coses tècniques, però poc més. En general, també als meus sistemes operatius de l'ordinador, m'agrada actualitzar-me una o dues vegades a l'any. Per exemple, en el cas d'OpenBSD, que el faig servir al meu portàtil Lenovo Thinkpad x250 com a sistema d'escriptori, hi ha una actualització oficial cada 6 mesos, aleshores jo sempre faig servir la versió de producció i no em preocupo massa del sistema, un parell de vegades a l'any i amb això ja en tinc prou.

L'altre dia, vaig passar l'accesibilitat a la meua web i destacava, sobre tot, en Usabilitat :-) bàsicament, em van puntuar amb un 10. I aquest és un dels meus objectius, que conste en acta. Evidentment podria tindre amuntó de coses a les columnes de la web i banners i altres mandangues, però vull una web el més usable possible.

Doncs bé, mirant com era la meua web antiga de fa quatre anys al directori històric de la web archive.org veig que l'anterior canvi va ser prou gran ja que la web lluïa així:

Web antiga Drupal 7

Doncs bé, aquest any tinc novetats molones, molones per a mi, que sóc el principal usuari d'aquesta web. He canviat el domini, ara és el meu nom i cognom, perque m'agrada més joancatala.net i no l'antic jcatala.net, ja que apareix el meu nom complet. També he canviat els registres del nou domini al meu Google Analytics per tal de no perdre les analítiques webs amb un nou codi. I ha funcionat a la perfecció, he perdut 24 hores de seguiment però avui torna a funcionar a la perfecció.

Per a que funcionaren correctament tots els enllaços i documents i imatges de la web antiga (amb el domini jcatala.net) vaig tenir que reanomenar al vol la cadena <> per <> a les taules de la base de dades, ja que la ruta sol ser http://DOMINI/files/FITXER, i les imatges no es visualitzaven. Vaig modificar uns 20.000 cadenes de text, aproximadament, brutal.

Ja vaig deshabilitar els comentaris fa uns anys perquè, per una banda hem donava algun problema l'spam i vaig instal·lar i configurar molts mòduls anti-spam, i per una altra crec que l'objectiu del programari lliure és investigar, experimentar, preguntar als fòrums oficials o als desenvolupadors o participar de les llistres de distribució de correu als projectes de programari lliure, i no preguntar coses perquè no tens temps o perquè vols que algú acabe un projecte del institut o la universitat. Aquesta no és la meua filosofia i crec que aquesta no és la filosofia del programari lliure. Jo fomente el Do it Yourself o el Hack it yourself, però no la teleformació gratuïta i anònima. D'això ni pensar-ho!

Continuant amb els canvis a la meua web, també he reconfigurat el paràmetre $settings['trusted_host_patterns'] com a recomanació de seguretat de Drupal.

A més, he fet un afegit xicotet va ser afegir l'efecte de CSS3 flashing que vaig trobar a https://codepen.io/nxworld/pen/ZYNOBZ a les imatges en miniatura del llistat d'articles. És una xorrada, però m'agrada, hehe benvingut a la República Independent del meu blog.

Per al tema dels iconos de xarxes socials faig servir el mòdul Addtoany. En la pàgina del mòdul hi ha la configuració de les icones i altres temes.
He agafat uns colors hexadecimals per a ficar els colors de les icones en harmonia amb la meua web. I ho he deixat així:

a2a_config.icon_color = "#000, #fff";

Fent millores vàries, nou domini i actualitzacions al meu Drupal

El canvi més important, però, ha segut l'actualització del gestor de contingut, he passat de Drupal 8.3.6 a la última versió a dia d'avui, 22 de novembre, la versió Drupal 8.6.3 i tot ha anat de meravella i funciona a la perfecció.

Fent millores vàries, nou domini i actualitzacions al meu Drupal

Havia creat el meu blog en desenvolupament amb una base de dades clonada i el subdomini desenvolupament.joancatala.net, he anat clonant el web i actualitzant el nou Drupal 8.5.8, que en realitat he fet l'ordre següent:

- Primer he passat de Drupal 8.6.3 a Drupal 8.5.8
- Després he passat de Drupal 8.5.8 a Drupal 8.6.2
- I finalment de Drupal 8.6.2 a Drupal 8.6.3

Fent millores vàries, nou domini i actualitzacions al meu Drupal

I en qüestió d'un ratet ja estava tot actualitzat a la última versió de seguretat. He de dir que actualitzar de la 8.6.2 a la última 8.6.3 nomès consistia en una actualització del mòdul system, i ha segut molt ràpida i senzilla. Aleshores ara ja ho tenim. Ara toca un temps d'estabilitat i fins l'any que ve intentaré no afegir cosetes al meu Drupal.

COSES PENDENTS QUE FARÉ, O NO FARÉ, EN UN TEMPS-ESPAI INDETERMINAT
- revisar code per a veure si puc presentar d'una manera més usable el codi informàtic dels articles.
- mirar un núvol d'etiquetes, com feiem abans amb el mòdul Tagadelic.
- actualitzar Drush al servidor GNU/Linux dels de 1and1.
- exportació pdf i vista per a imprimir.
- responsive més molon orientat a mòbils i tauletes tàctils.
- mirar els serveis per a muntar unes coses amb json.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES