Exportant fitxers .tex des de l'org mode a OpenBSD 6.3

Exportant fitxers .tex des de l'org mode a OpenBSD 6.3

A OpenBSD tenim la distribució TexLive per a editar i generar fitxers TeX. Després els podrem generar a partir del processador de TeX que més s'adapte a les teues necessitats i preferències. Tens el LaTeXila, TexMaker, Gummi, eMacs, etc.

Pots mirar els distints paquets de la distribució TexLive amb:


bash-4.4$ pkg_info -Q texlive
texlive_base-2017p0 (installed)
texlive_texmf-buildset-2017 (installed)
texlive_texmf-context-2017
texlive_texmf-docs-2017
texlive_texmf-full-2017
texlive_texmf-minimal-2017 (installed)

Com a fidel seguidor del senyor Richard Matthew Stallman i com a enèrgic creient de l'esglèsia de l'eMacs :-) a mi m'agrada editar i programar des de l'eMacs, què anem a fer-li? Però tenia un problemeta a l'hora d'exportar els fitxer .tex i els logs deien que, a l'hora de compilar el fitxer, no trobava el fitxer wrapgif.sty tal i com vaig informar al meu twitter:

Vaig estar consultant alguns fòrums de la comunitat d'OpenBSD i d'eMacs i alguns canals d'IRC, i al grup d'OpenBSD en espanyol de Telegram en van donar una llum, Bosco em va dir com instal·len paquets al MacOS X per a eMacs, es tracta d'una utilitat anomenada tlmgri ara Tex Live Utility, amb web https://amaxwell.github.io/tlutility/ , però no han habilitat tlmgr per algun motiu de seguretat.

I total, que toca instal·lar-ho a mà i deixar-ho al mateix directori de la resta de paquets de la TexLive, i avant. Per a instal·lar-ho, cal descarregar el fitxer wrapgfig.zip de https://osl.ugr.es/CTAN/macros/latex/contrib/ i descomprimir-ho a la ruta /usr/local/share/texmf-dist/tex/latex on està la resta de paquets de la distribució TeXlive:

Exportant fitxers .tex des de l'org mode a OpenBSD 6.3

Una vegada desplegat, cal executar la següent ordre per a refrescar l'índex de paquets TeX:

texhash

I ara comprovem que el sistema ja detecta el fitxer wrapfig.sty amb.

kpsewhich wrapfig.sty"

I a partir d'aquest punt m'ha funcionat. Li he comentat el tema, també des de Twitter, al mantenidor del paquet per tal d'aclarir perquè wrapgif no estava instal·lat.

Un exemple d'edició de .text a eMacs seria la següent captura de pantalla, que és el documentet on primer de tot faig les proves de format i on experimente coses:

Exportant fitxers .tex des de l'org mode a OpenBSD 6.3

Si estàs interessat en la programació literària amb eMacs, pots començar a partir d'un document que vaig fer jo i vaig publicar a la web:

Breve inmersión a LaTeX para documentos técnicos
http://www.joancatala.net/ca/categoria-offtopic/breve-inmersion-latex-p…

Tens les fonts al repositori "inmersión a LaTeX" al meu GitHub:
https://github.com/joancatala/inmersionalatex

Espere que trobes útil aquest article, i que et motive a compartir els teus trucs i coneixements i experiments amb el Programari Lliure. La Comunitat del Programari Lliure et necessita! :-) La cultura és l'arma més efectiva contra la ignorància.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.