Criptografia de clau pública o criptografia asimètrica

Criptografia de clau pública o criptografia asimètrica

La criptografia asimètrica, coneguda també com a criptografia de clau pública, és una forma de criptografia en la qual la clau utilitzada per xifrar un missatge difereix de la clau utilitzada per desxifrar-lo. A la criptografia de clau pública, un usuari té un parell de claus una clau pública i una clau privada. La clau privada es manté secreta, mentre que la clau pública es pot dir a tothom. Els missatges nous s'han de xifrar amb la clau pública del receptor; i només es poden desxifrar amb la seva clau privada corresponent. Les claus es relacionen matemàticament, però la clau privada a la pràctica no es pot obtenir a partir de la clau pública.

No vaig a explicar com pots instal·lar GPG2 a OpenBSD o FreeBSD (o altres sistemes operatius) ni com generar un parell de claus, la pública i la privada, ni com importar/exportar claus públiques/privades. Vull anar directament a les ordres per a cifrar i descifrar documents binaris.

Aleshores, per a cifrar un fitxer PDF, farem:

gpg2 --output fitxercifrat.pdf.gpg --encrypt --recipient el_meu_amic@domini.org fitxer.pdf

I ara, l'usuari el_meu_amic@domini.org descifrarà el document amb:

gpg2 --output fitxer.pdf --decrypt fitxercifrat.pdf.gpg

I ja podrà veure el fitxer pdf original. Ja tens el "fitxer.pdf" novament.

Per guanyar temps, m'he donat el permís d'agafar informació directa de la Vikipèdia, concretament de la pàgina A la criptografia simètrica, hi ha la metàfora de la clau que permet accedir al missatge original: és com si l'emissor i el receptor tinguessin dues còpies de la mateixa clau.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.