Control i compartició de recursos mitjançant distints sistemes operatius amb NoMachine

Hacker

Compartint recursos a una xarxa amb distints GNU/Linux i Mac OS X amb NoMachine
NoMachine (NX, FreeNX) permet, amb el protocol NX, connexions remotes molt ràpides a escriptoris gràfics de UNIX i GNU/Linux, tant per ADSL com per mòdem i sense importar la topologia de la nostra xarxa o xarxes.

Una cosa que m'agrada molt és que no nomès controles gràficament l'escriptori d'un ordinador remot com fem amb VNC, per exemple, sinó que també agafa el control dels recursos remots i els mapeja en local (impressores, àudio i micro de l'ordinador, discos durs, dispositius USB i altres). Aleshores, pots muntar un USB extern d'1TB diectament al teu ordinador amb NoMachine i et muntes fàcilment els teus backups de manera remota.

No Machine és una aplicació multiplataforma per a Mac OS X, GNU/Linux i fins i tot Android i iOS. També per a processadors ARMv6 i ARMv7, aleshores no hi ha cap problema per a instal·lar-ho a màquines Raspberry Pi.

Des d'una màquina amb Mac OS X

Aquesta és la url de descàrrega per a MacOsX https://www.nomachine.com/download/download&id=13 . Una vegada accedim, la pàgina ja detecta que estem navegant des de MacOsX, si no és així, anirem a la secció de descàrregues i veurem que organitza les descàrregues per sistemes operatius, en aquesta pàgina triem Mac OS X.

Una vegada l'executem a MacOsX tenim la finestra principal:

Des d'aquesta finestra, vuerem altres màquines amb NX o podrem afegir-ne noves fàcilment. En aquesta primera captura no veus cap altra màquina perquè he començat per aquest ordinador, però una vegada instal·larem NX a altres ordinadors ja es detecten automàticament.

Des d'una màquina amb GNU/Linux
I a continuació, ens toca fer-ho a les màqines amb GNU/Linux. Aquesta és l'adreça per a la descàrrega a GNU/Linux https://www.nomachine.com/download/linux&id=1 . En el meu cas, descarreguem la versió per a processadors amd64 al Debian GNU/Linux i la versió ARMv7 per a la Raspberry Pi 2.

Nomachine a GNU/Linux

Instal·lem el fitxer .deb amb:


dpkg -i nomachine_5.0.47_1_amd64.deb

I obtenim el resultat següent:

Finalment, ja tenim també instal·lada al nostre GNU/Linux l'aplicació NoMachine, si anem al menú d'aplicacions (al escriptori Xfce de la Raspbian o el Gnome3 de Debian 8 Jessie) veurem dos iconos:

Nomachine a Debian GNU/Linux

Executem el icono del client, i automàticament veiem que ens detecta tots els altres ordiandors amb NoMachine de la nostra LAN (el meu MacOsX ara mateix):

Nomachine a Debian GNU/Linux

I en qüestió de segons ja tenim el control de la nostra màquina MacOsX, on agafem també el control dels seus recursos: so, dispositius scanner o impressores, discpositius USB i altres:

Controlant MacOSx des de GNU/Linux amb NoMachine

Des d'un dispositiu Android
També podrem accedir a controlar algunes màquines de la nostra xarxa des de dispositius Android, en el meu cas tinc una ASUS Transformer Pad rf103c i pots veure les fotos que vaig publicar en aquest tweet de l'any passat i aleshores és també un bon dispositiu per a instal·lar NoMachine.

Per a instal·lar-ho nomès cal escriure No Machine en el Google Play:

Android No Machine

Una vegada el iniciem, NoMachine detecta altres màquines de la nostra LAN que tinguen instal·lat també l'aplicació. En el meu cas, com pots veure a la següent imatge, tenim l'ordinador amb GNU/Linux Debian 8 Jessie i el Mac OS X:

inici de Nomachine des de Android

I per a controlar, per exemple, l'ordinador amb Mac OS X nomès cal introduir les credencials i en qúestió de pocs segons ja tenim tot el control i recursos de l'ordinador a la nostra tableta Android:

Controlant Mac OS X des de Android amb No Machine

Finalment, per a poder controlar els nostres equips des de fora de la nostra LAN, cal fer una regla NAT al nostre router del protocol NX i també (per si voleu) del SSH en cas de que vullguem accedir alguna vegada d'emergència per a reiniciar algun servei o alguna màquina:

- Port 4000 (per al protocol NX)
- Port 22 (per al SSH a GNU/Linux i MacOsX)
- Port 4022 a Windows per a SSH

Durant els pròxims dies farem diverses proves amb les Raspberry Pi funcionant amb No Machine, per a tenir un coneixement més real de la potència d'aquestes utilitats.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES