Ranger, un gestor de fitxers molt interessant sense eixir de la terminal

Ranger, un gestor de fitxers per a la terminal

En aquest xicotet article vull mostrar un poc per damunt què és, com s'instal·la a OpenBSD i com funciona breument el programari ranger, que és un gestor de fitxers molt ràpid i eficient per a usuaris de terminal com jo.

Jo coneixia des de fa més de 25 anys el clàssic Midnight Commander, un gestor de fitxers que es gestiona des de la terminal i que permet fer de tot, de tot vol dir de tot: comprimir i descomprimir Zip, muntar directoris de servidors FTP remots, i molt més. A la Vikipèdia pots informar-te sobre Midnight Commander, i la veritat és que sempre m'ha agradat molt, a banda de que té, fins i tot, temes gràfics per a tenir-ho de color magenta, negre, verd, etc... una xulada:

Midnight Commander

Però ranger també és digne de menció, i per això faig este article. La web oficial de ranger és https://ranger.github.io i el repositori de GitHub https://github.com/ranger/ranger on hi està el codi i amuntó d'exemples i utilitats. És un molt lleuger i ràpid, que va previsualitzant el contingut dels directoris i també dels fitxers de text, i fins i tot les imatges. A la url del respositori GitHub expliquen totes les possibilitats que ofereix ranger a l'hora de previsualitzar i convertir a diversos formats al vol.

Es pot instal·lar a OpenBSD amb:

doas pkg_add -vi ranger

En pocs minuts ja podem escriure a la terminal ranger i veurem que podem navegar pels distints directoris amb les tecles dels cursors del teclat.

Per la previsualització de les imatges hem d'escriure al fitxer .config/ranger/rc.conf:

set preview_images true
set preview_images_method w3m

La veritat és que la càrrega és molt ràpida i fluïda:

Ranger, un gestor de fitxers molt interessant sense eixir de la terminal

Ranger, un gestor de fitxers molt interessant sense eixir de la terminal

Ranger, un gestor de fitxers molt interessant sense eixir de la terminal

Ranger, un gestor de fitxers molt interessant sense eixir de la terminal

Completament funcional

No vull ficar ací totes les opcions que ofereix ranger, perquè per això està el manual oficial. Però cal saber que amb ranger pots esborrar fitxers (tecla D), reanomenar fitxer (tecla A), editar un fitxer de text (tecla E), copiar fitxers (tecles +yy), pegar (tecles +pp), i moltes opcions més. La veritat és que és molt complet i polivalent per a treballar, des de la terminal, amb el teu sistema operatiu.

Recomane també l'article de El atareao anomenat RANGER, UN ADMINISTRADOR DE ARCHIVOS PARA EL TERMINAL.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES