Documentant amb eMacs i el mode org a OpenBSD

Documentant amb eMacs i el mode org a OpenBSD

Vaig a mostrar-vos com editar fitxers, documents, llistes de tasques o gestió de projectes molt fàcilment amb eMacs i el mode Org, el qual et permet centrar-te en la redacció de la informació, i no en la forma com els editors WYSWYG tipus Gnumeric, Abiword, LibreOffie, etc.

Però no anem a fer un fitxer de text i avant, com fariem amb Geany o Notepad++, sinó que farem un document estructurat de manera lògica i ordenada, movent apartats amunt o avall, amb hiperenllaços, taules i formularis.

El mode Org ha vingut per a quedar-se. Continua llegint i veuràs. Al igual que Markdown o Asciidoc, amb el mode org pots documentar fàcilment amb fitxers en format text pla centrant-te exclusivament en la informació sense perdre temps en altres coses, i una vegada ja tingues el teu fitxer editat pots realitzar modificacions fàcilment, mitjançant git pots treballar col·laborativament amb altres persones i pots fer exportacions a fitxer de LaTex, PDF, pàgines HTML, etc.

Jo faig servir cada dia eMacs als fitxers de text, a la meua documentació, als meus correus (dins del fantàstic Mutt) i a tot, perquè si et fixes el 85% de la feina que fem els tècnics informàtics sol ser davant d'un editor de text, veritat? doncs si aprens eMacs, tens dominades totes les funcionalitats que necessites i nomès cal centrar-te en l'edició dels textos.

L'eMacs, per cert, es reumunta a mitjans dels anys 70, entre 1974 i 1976, als laboratoris d'intel·ligència artificial del MIT, desenvolupat pel gran Richard Matthew Stallman (RMS) qui va treballar també amb un grup d'ingeniers que necessitaven desenvolupar un llenguatge de macros (per això el nom de Editor MACroS) per als projectes del MIT. I, sincerament, l'eMacs mola. Mola molt.

La pàgina oficial del mode Org és és http://www.orgmode.org, i en eixe recurs tens molta documentació molt interessant.

CREANT ESTRUCTURES D'APARTATS I SUBAPARTATS

Aquest és un resum d'opcions i combinacions de teclat per al mode Org:

- Estructura del document:

Expandir o contraure: tabulador

Crear taxonomies: Shift + ALT + cursor dreta7esquerra

Contraure automàticament tots els apartats: Shift + TAB. Podem pulsar una segona vegada i veurem, no nomès el primer nivell sinó també el segon.

Moure: Shift + ALT + cursor dalt/baix

CREANT UNS FORMULARIS PER A SELECCIONAR OPCIONS

- Formularis:

Seleccionar 'X' a un formulari: Ctrl + C + C

Fem un sumatori afegint al pare [0/n] (la 'n' és el número d'opcions) i s'actualitzarà automàticament.

Fem un resum de percentatge afegint [0%]

És molt interessant treballar amb taules, podem crear els camps que necessitem i anem donant-li al tabulador del teclat i els camps aniran mostrant-se. Per supost podem crear taules boniques currant-nos més els bordes i tal, però en aquest exemple he volgut fer una taula molt ràpida.

Les taules es creen amb el format |Camp1|Camp2|Camp3| i després, li donem al TAB. Automàticament les taules agafaran la mida dels camps a mesura que anem editant-les.

M-a es mou al camp anterior d'una taula. I M-e es mou al camp següent.

Si fem una columna amb quantitats, podem fer un sumatori de totes les quantitats ficant-nos al final i fent Ctrl+c +. I ara el buffer ens diu que podem insertar el total, i fem Ctrl+y (com smepre a eMacs) i ja tenim el sumatori de les quantitats de la columna.

CREAR UNA TAULA AMB QUANTITATS I DISTINTS APARTATS

Podem treballar amb tasques pendents i tasques fetes de manera molt fàcil, on ens mostrarà un 'TODO' per a les tasques pendents i ens mostrarà un 'DONE' quan ja estiga feta la tasca.
Per a canviar l'estat de la tasca, simplement farem Shift + cursor dreta/esquerra.
M'agradaria investigar si puc ficar-ho en valencià i que diga "FET" i "PENDENT", enlloc de que es mostre en la llengua de Shakespeare.

TREBALLANT AMB TASQUES PENDENTS

- Deadlines de les tasques dels projectes:

Ctrl + C Ctrl + D ens mostra el calendari, i naveguem amb Shift + cursors.

CREANT FORMATS DE TEXT, ENLLAÇOS I NOTES AL PEU

- Format general de text:

Escrivim enllaços a urls de la següent manera:
[[enllaç][descripció]] i el text es contraurà immediatament. Si volem obrir l'enllaç amb un navegador, farem: Ctrl+c Ctrl+o

Si volem editar un enllaç: Ctrl+c Ctrl+l , i això ens permetrà modificar la url o el text descriptiu.

Si volem escriure en negreta, em d'usar *. Per exemple, la paraula *negreta* està en negreta.

Amb /itàlica/ estarem escrivint el següent: itàlica. I el subrallat és amb caràcter_ abans i despres de les paraules.

Més info sobre taules: https://www.blackhats.es/wordpress/?p=83

Més info sobre eMacs: https://www.quijotelibre.com/2016/11/01/aprendiendo-gnu-emacs-y-org-mod…

Espere que trobes útil aquest article, i que et motive a compartir els teus trucs i coneixements i experiments amb el Programari Lliure. La Comunitat del Programari Lliure et necessita! :-)

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES