Screen a una consola UNIX

Hacker

Amb screen podem tenir diferents aplicacions a la xarxa corrent alhora... és com una navalla suïssa :) una vegada la comences a utilitzar ja no pots deixar-la mai perquè és realment útil poder treballar amb diferents aplicacions alhora, unes actives i altres en background.

Per entrar dins escrivim:


screen

I automàticament entrem dins de l'aplicació.

Ara per crear noves finestres:


Crtl+a c (create)

Per moure'ns a la del costat:

Ctrl+a n (next)
Ctrl+a p (previous)

Per matar una finestra:

Ctrl+a k (kill)

Podem eixir d'un screen amb Ctrl+a d i tornar més tard perquè l'aplicació o aplicacions que tinga en marxa estaran funcionant en background. I més tard amb screen -r NÚMERO-DE-PID podem recuperar eixes sessions.
Al següent exemple mostre com n'hi han 3 sessions de screen en background:


joancatala@wolfman $ screen -r
There are several suitable screens on:
11396.ttyqQ.wolfman (Detached)
14862.ttyqQ.wolfman (Detached)
7118.ttyqQ.wolfman (Detached)
Type "screen [-d] -r [pid.]tty.host" to resume one of them.
joancatala@wolfman $
joancatala@wolfman $ screen -r 7118
[screen is terminating]
joancatala@wolfman $ screen -r 14862
[screen is terminating]

Si has d'eixir un moment del teu ordinador, pots bloquejar la consola de tal manera que si algú vol veure què estas fent no podrà entrar mai ja que li demana una contrasenya, com quan bloquejem el Gnome o KDE... Açó es fa amb:


Ctrl+a x

Aixó et demana que escrigues una contrasenya dues vegades... i una vegada l'has escrit ja pots anar-te: el sistema està bloquejat i ningú podrà accedir a eixa sessió d'screen a no ser que escriga la contrasenya correcta.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.