Automatitzant els backups sobre Dropbox amb la Raspberry Pi

Hacker

backups sobre Dropbox a la raspberry Pi amb FreeBSD
La meua Raspberry Pi és la 2 B+ i el sistema operatiu que tinc instal·lat és un FreeBSD 10.2 per a processadors ARM. En aquest xicotet article t'explique el camí per a tenir un sistema de backups 24x7 funcionant amb aquest fantàstic ordinadoret.

La meua idea inicial era fer un mysqldump de totes les bases de dades de les webs que tinc corrent, comprimir els directoris de les webs (així com el home complet del usuari) i fer una còpia cada nit. Fins ara, una bona solució era deixar-ho tot a un disc extern, siga USB o per NFS o FTP, però ara us explicaré com podem deixar les còpies de seguretat al Dropbox de manera automatizada.

Per a pujar els backups farem servir Descarreguem l'script de Gihtub i instal·lem a continuació els ports de Bash i cURL:


cd /usr/ports/shells/bash && make install clean
cd /usr/ports/ftp/curl && make install clean

Una vegada instal·lat, podem fer un script BASH que execute els backups i el dropbox_uploader.sh:


tar cvfz les_meues_webs.tar.gz /var/www
./dropbox_uploader.sh upload /home/joan/les_meues_webs.tar.gz

Ara nomès et cal ficar-ho al Crontab i dir-li que s'execute a les 22h de la nit tots els dies, per exemple, i ja tens el teu sistema de backups automatitzat.

Exemple:


00 22 * * * el_teu_script.sh

Pot ser també et pot donar idees aquestos altres articles meus que tinc arxivats per la web:

- Script que fa còpies de seguretat en local i a un servidor remot
- Script que fa còpies de seguretat en local i a un servidor remot
- Còpies de seguretat cada nit molt fàcilment
- Creant un sistema de còpies de seguretat incrementals amb rsync entre dues o més màquines

Jo faig ací un exemple simple en aquest article, però evidentment podries personalitzar l'script per a que reanomene cada còpia de seguretat amb el dia, hora i minut, per a tenir un control de cada còpia de seguretat. Les possiblitats són molt grans.

Espere que aquest article et siga útil i et motive a escriure les teues experiències, errors, problemes i solucions amb els teus codis i programes, i entre tots fem crèixer la comunitat del Programari Lliure i dels BSD, els UNIX lliures.

Happy hacking.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.